Azonnal frissítsen Windowst, ha nem akar a zsarolóvírus áldozata lenni

A pénteken indult támadáshullám a legjobb példa arra, miért érdemes komolyan venni az operációs rendszerek biztosági frissítéseit. Megmutatjuk, mit kell sürgősen letölteni, hogy ne váljunk mi is áldozattá.
Kapcsolódó cikkek

Szemünk előtt zajlik, amiről eddig is beszéltek a biztonsági szakértők, de nem vettük elég komolyan – hatalmas kibertámadás hullám söpör végig a világ országain. Mindezt egy zsarolóvírus okozza, a WannaCry (másnéven WanaCrypt0r, WCry), ami a Microsoft Windows operációs rendszerek súlyos sérülékenységét használja ki. A sebezhetőségre áprilisban derült fény, amikor a Shadow Brokers hackercsoport kiszivárogtatta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hackercsapatának eszközeit.

A Microsoft akkor közölte, hogy már márciusban kiadták azokat a patcheket, amik egyéb más kritikus javítások mellett tartalmazzá az NSA által kihasznált hátsó ajtók foltozását is. Így aki egy ideje nem frissítette a Windowst, annak érdemes azt sürgősen megtennie így két hónap után. A fontos fájlok listáját ebben a blogposztban gyűjtötték össze. Biztosra persze azzal mehetünk, ha a Windows Update-en keresztül mindig engedélyezzük a frissítéseket, azokat rögtön telepítjük.

UPDATE: Szombat reggelre a Microsoft sürgősségi javítást adott ki Windows Server 2003, Windows XP, Windows 8 verziókhoz is.

A Panda Security biztonsági cég szerint a vírus azért különösen veszélyes, mert hálózati féregként viselkedik, elég egyetlen számítógépre eljutnia, hogy utána a hálózatra kötött többi eszközt is megfertőzze. Így azok a cégek, akik elhanyagolták a rendszerfrissítést, fokozott veszélynek vannak kitéve.