70 millió dollárt fizethet vissza az Amazon a felhasználóinak

Az online áruházóriás hamarosan visszafizeti azokat az összegeket, amit a mit sem sejtő gyerekek költöttek el mobiljátékozás közben a szüleik tudta és engedélye nélkül.
Kapcsolódó cikkek

Kedden ért véget az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és Amazon pere, ami azt követően indult, hogy rengeteg felhasználói panasz érkezett olyan szülőktől, akiknek a gyermekei mindenfélét összevásároltak az Amazon áruházából letölthető programokban, többnyire különböző mobiljátékokban.

Az online áruház alkalmazásboltja letölthető minden Androidos eszközre, illetve elérhető különböző Kindle-típusokon, és a panaszok jelentős része arra vonatkozott, hogy a rendszerből letöltött applikációkban a gyerekek számára túlságosan egyszerű vásárlást indítani, anélkül, hogy fogalmuk lenne róla, hogy mit is csinálnak.

Az FTC 2014-ben indított pert az Amazon ellen, és a bíróság tavaly megállapította, hogy a cég törvénytelenül terhelte meg a felhasználók bankszámláit. Az online áruház képviselői fellebbeztek az ügyben, amire a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is fellebbezéssel reagált, de a felek április 4-én visszavonták a kereseteiket és megegyeztek, hogy befejezik a pert.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ezt követően kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az Amazon hamarosan visszafizeti azokat az összegeket, amivel jogtalanul terhelték meg a felhasználók bankszámláit. Az FTC szerint 70 millió dollárról van szó, 2011 és 2016 között ennyi pénzt folyt be az alkalmazásokon belüli tranzakciókból.

Forrás: 24.hu

Az Amazon még nem kommentálta a per lezárultát, így jelen pillanatban még az sem világos, hogy milyen módon térítenék vissza a felhasználóknak a bíróság által jogtalannak minősített vásárlásokat.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak nem ez volt az első sikeres pere ilyen ügyben, hiszen 2014-ben a Google-t és az Apple-t is bíróságra citálták, és a pereskedést követően a két vállalat 51 millió dollárnyi összeget fizetett vissza a felhasználóinak.