Kínában arcunk lesz az új jelszavunk

Javul az arcfelismerő technológiák és szoftverek minősége, valamint gyorsasága – a végén elég lesz bólintanunk a kamerába és vihetünk mindent a kasszától. Jó esetben.

Jól ismert biztonságtechnikai aggály az egyre kevésbé hatékony jelszóvédelem – a szakértők pedig vadul keresik az új megoldásokat: legyen szó ujjlenyomatról, DNS-mintáról, vércseppről, retinaszkenről, hangról, ezek kombinációjáról vagy valami teljesen másról. A Technology Review beszámolója szerint az egyik előremutató, arcfelismerést alkalmazó megoldást Kína prezentálta a pekingi Face++ kapcsán.

Az arcfelismerő módszer nemcsak biztonságtechnikai, hanem kényelmi szempontok miatt is kedvelhetőbb a többi megoldásnál, az egyre gyorsuló algoritmusok és technológiák miatt nem is csoda, hogy ezzel képzelhető el a leggyorsabb azonosítás – ez pedig a kellő szerencsével és szerződésekkel elég gyorsan meg is változtathatja a publikus biztonsági ellenőrzőpontok működését a bevásárlástól kezdve a bankolási szokásokon keresztül a tömegközlekedésig. Kínában pedig a Face++ már elkezdte a mindennapokba is bevenni magát: a 120 millió felhasználós, Paypal helyett funkcionáló Alipayen már azonosíthatjuk magunkat arcunkkal, illetve a helyi Ubernek tekinthető Didi nevű szolgáltatás is a Face++ rendszerével bizonyítja be azt, hogy tényleg az a sofőr ül a volán mögött, akinek ott kell ülnie, nem pedig egy imposztor. (Sőt, ha használjuk a Camera 360 nevű Androidos fotóappot vagy esetleg a Meitu-t, ami kisebb megatonnás privacy problémákkal érkezett a köztudatba, akkor már a mi arcunkon is végigszántott kétszer a cég arcszkennere.)

A rendszer ráadásul bolondbiztosabbra lett véve annál, amit egy átlag hollywoodi filmben látnánk: az arcfelismerő folyamat közben ugyanis mozgatnunk is kell az arcunkat vagy beszélnünk is kell közben, a rendszer pedig arcunk 83 különböző pontját figyeli és ezekből állapítja meg, hogy tényleg azok vagyunk-e, akinek mondjuk magunkat.

Nem is meglepő, hogy miért Kínában vált (pontosabban, válik) annyira elfogadottá ez a technológia – az ország ugyanis már így is jelentős mennyiségű fényképes adatbázissal dolgozik és mind a privacy, mind pedig az elterjedt biztonsági kamerák tekintetében jóval disztópikusabb (vagy szorosabb, ahogy tetszik) a helyzet náluk, mint bárhol Amerikában vagy Európában. A Face++ rendszere a kényelmen keresztül ragadja meg az embereket, jegyezte meg Jie Tang, a Tsinghua University professzorhelyettese, aki tanácsadóként vett részt a Face++ fejlesztésében: a fogyasztókat ugyanis lenyűgözi az, hogy elég egy lakóparkban belenézni a kamerába ahelyett, hogy kulcsokkal bajlódnának, a boltokban és az éttermekben pedig nem kell sem bankkártyával, sem készpénzzel foglalkozni, sőt, egyes kávézókban már az ott dolgozók név szerint szólítanak minket még akkor is, ha nem vagyunk törzsvendégek.