Egy Chromebook, ami valószínűleg nem fog felrobbanni

Elég jónak tűnik elsőre a gép, amivel a Samsung nekimenne az Apple-nek.

A CES-en, a vlág legnagyobb szórakoztató-elektronikai showján szerdán bemutatta a Samsung a legújabb Chromebookjait. A cég mobil-üzletága mostanában annyira nincs jó bőrben, kicst megviselte őket, hogy már minden repülőn bemondják, hogy ha Samsung Note 7-ed van, azonnal szólj, mielőtt még felrobban. És ahogy a CES-en elmondottakből kiderül, még mindg nem igazán tudják, miért is robbannak fel a telefonjaik.

De most nem feltétlenül erről van szó, mert a Samsung robbanós telefonjai és a most bemutatott Chromebookok között csak egy hasonlóság van: A stylus, az apró toll, amit ki lehet húzni a készülék házából, hogy aztán a képernyőre írjon vele az, akinek hajlama van az ilyesmire.

Ez egyébként az első olyan Chromebook, aminek a képernyőjére lehet majd tollal jegyzetelni.

Ja, várjunk, mi is az a Chromebook?

Ezek olyan gépek, amelyeken nem Windows fut, hanem a Google operációs rendszere, ami gyakorlatilag maga a Chrome böngésző. Így sokkal olcsóbban sokkal gyorsabb gépeket kapunk, mert úgyis mindenki csak a Chrome-ot használja, nem kell alatta vesződni a Windows futtatásával is.

Most együtt dolgozott a Google és a Samsung, aminek az lett a vége, hogy a Google Keepben, a cég jegyzetelős alkalmazásában lehet már tollal jegyzetelni, és van benne egy olyan szoftveres trükk is, ami kiszámolja, merre fogjuk tovább húzni a tollat.

Ez pedig azért fontos, mert az ilyen gépek legnagyobb hibája, hogy nem azonnal írnak, mint a papír és a toll, hanem van pár tizedmásodpercnyi eltérés a toll meghúzása és a vonal megjelenése között. Ez pont elég ahhoz, hogy azt érezzük, nem papíron jegyzetelünk. Ezen kívántak javítani (Helyes.). Mondjuk egyelőre még csak a Keepen belül működik, de állítólag lassan kiadják majd a szoftverfejlesztőknek az API-t, amivel más appokba is bele lehet majd pakolni.

Egyébként a Chromebookokon már az androidos alkalmazások nagy része is simán fut, így tényleg nem hiányzik semmilyen windowsos program, főleg, hogy a Chrome alkalmazásboltja is tele van appokkal.

Két gépet mutattak be, a Chromebook Plust és a Chromebook Prot. Utóbbiban lesz csak toll, de van még egy alapvető különbség. A Plusban csak mobilokra optimalizált processzor van, így érthetően lassabb lesz, mint a Pro. Amivel egyébként – már a nevéből is kiderül – hogy az Ipad Pro-val szeretne versenyezni a Samsung. Ahhoz szintén van digitális toll (pénzért, nem ám ingyen) és a képernyője is nagyjából ugyanekkora.

Nincs viszont rajta asztali Chrome, ami vitathatatlanul a legjobb internetes élményt nyújtja jelenleg.

A két gép akksija nyolc órát bír majd, legalábbis az ígéretek szerint. Azt még nem tudni, mennyibe fognak kerülni.

A CES-en a 24.hu is ott van, itt tekintheti meg a Huawei borzasztóan fiatalos telefonjáról készült videónkat, itt pedig egy másik dolgozatot az okosdolgokról.