Chatrobot segít, ha Amerikába mennél

Ha nem tudod, jogosult vagy-e az amerikai vízumra, vagy akad-e valami, ami gondot jelenthet a beutazás előtt, nem kell egy akadékoskodó ügyintézővel huzakodni: a mesterséges intelligencia segít.

Az Egyesült Államokba való beutazáshoz vízumot kapni nem éppen a legegyszerűbb feladatok egyike, de természetesen nem lehetetlen. Habár mióta kiderült, hogy a tengerentúli ország 45. elnöke Donald Trump lesz, olybá tűnik, mintha az emberek inkább kifelé kívánkoznának az országból semmint befelé, de aki mégis utóbbin töri a fejét, annak van egy egész jó hírünk. Bár Trump épp azzal kampányolt az utóbbi időkben, hogy erősen szigorítaná az amerikai bevándorlást,
a Visabot névre hallgató Facebook Messenger chatbot segítségével egyszerűbbé válhat a vízumkérés az USA területére.

Goldman Artem, a botot kifejlesztő Legalspace vezérigazgatója éppen az új elnök szavait használta fel “hajtóanyagként” a mesterséges intelligencia használhatóságához, így végül sikerült megalkotni egy olyan chatbotot, mely egy halom kérdésen keresztül segít megmondani, hogy vajon kapunk-e vízumot, vagy sem.

Ezen a képen jól látható, hogy a chatbot szerint nem most van a megfelelő pillanat arra, hogy az érdeklődő vízumot igényeljen. Mert úgysem kapna.

Ehhez semmi mást nem kell tenni, csak szóba elegyedni a Visabottal, mely a diskurzus végén megállapítja, hogy az általunk megadott információk alapján (melyeket valószínűleg a vízumigényléskor ugyanígy adnánk elő) vajon megkapnánk-e rögvest a papírt, vagy sem. Mindemellett pedig felajánl egy konzultációt a Legalspace ügyvédeivel, akik esetleg megoldást tudnak olyan gondokra, amik akadályozhatják a vízum megszerzését.

Ellenben ha a chatbot úgy ítéli, hogy minden sima, akkor készséggel segít a szükséges nyomtatványok kitöltésében, melyeket eljuttatva az amerikai nagykövetségre, akár még meg is valósulhat a beutazás. Azt viszont érdemes tudni, hogy a bot csupán az O-1 és a B-2 típusú vízumokhoz ért, melyekből előbbi a különlegesen tehetséges embereknek szól, míg utóbbi a turistáké, akik így legfeljebb hat hónapot maradhatnak az Államokban.

A TNW értesülései szerint a későbbiekben várható, hogy a Visabot a H-1B és az L-1 vízumokkal is bővül, és ha ez valóban megvalósul, akkor azt lehet majd mondani, hogy az egyébként nem túl hasznos chatbotok közül egyike lesz azoknak, melyek viszont jól használhatóak.