Veszélyes celebek fertőznek a neten

A McAfee idei gyűjtése szerint Amy Schumerrel kell a leginkább vigyázni.

A vírusok, malware programok, netes átverések egyik legintenzívebb hajtóereje az ismert emberekkel, sztárokkal összefüggő keresések. Elég csak egy pillantást vetni a Google Trends toplistáira, amelyekből azonnal kiderül, hogy a netezők nagy többsége nem a töketlen fecske repülési sebességére és nem is az urdu nyelv karakterisztikájára, hanem popénekesekre, színészekre, komikusokra, és valóság show szereplőkre kíváncsiak.

Ez a Schumer veszélyes is lehet

A rosszindulat programok írói ugyanúgy olvasgatják ezeket a listákat, így érthető, hogy ha minél nagyobb körben terjeszteni szeretnék a kódjaikat, akkor olyan témába kell azokat csomagolniuk, amelyekre az emberek maguktól rákeresnek. A celebek világa erre tökéletesen megfelel, ezért is vizsgálja az Intel, illetve annak tulajdonában lévő biztonsági cége, a McAfee, hogy melyik évben mely celeb a legveszélyesebb biztonsági szempontból.

A 10 éve készülő gyűjtés idei listájának első helyét Amy Schumer foglalja el. A stand-up előadásairól, vígjátékairól ismert színésznő, producer Hollywood egyik legnagyobb sztárja, így aki rákeres a nevére, az 16 százalékos eséllyel futhat bele egy rosszindulatú alkalmazásba, vagy szoftverbe.

Íme, a lista, amelyen olyan nevek szerepelnek még, mint a 2. helyezett Justin Bieber, Will Smith, vagy Rihanna. (Tavaly Armin van Buuren volt az első.)

Az utóbbi években megváltoztak a televíziózással kapcsolatos szokások, egyre többen szakítanak a hagyományos, kábel alapú, előre meghatározott műsorrendet kínáló tévé előfizetésekkel, ami miatt még több veszély merülhet fel. Ha például az Amy Schumer kulcsszó mellé odatesszük a „torrent” kifejezést is, akkor az a bizonyos 16 százalék azonnal felugrik 30-ra, hiszen ezeket vírusokat előszeretettel helyezik el torrent állománynak látszó csomagokban.

Intelmek malware ellen

Vágül jöjjön pár tanács arra vonatkozóan, hogy mire figyeljünk egy-egy fájl letöltése, vagy oldal meglátogatása előtt, közben: