Nincs netes pornó Oroszországban, közel a vég!

Erősödik a cenzúra, egyre több internetes pornóoldalt blokkol az NMHH orosz megfelelője. Ráadásul sokak szerint ez csak elterelés egy nagyobb tervről.

Az elmúlt héten két újabb pornóvideós szolgáltatást tett elérhetetlenné Oroszország média- és hírközlési hatósága, a Roskomnadzor. Ráadásul nem is valami béna oldalacskákat, hanem a két legnagyobb “pornó-YouTube” klónt, a PornHubot és a YouPorn-t. Tavaly már 11 hasonló oldallal eljátszották ugyanezt, most pedig a hivatal közleményei szerint e két szolgáltatás letiltásával továbbra is a gyermekvédelmi törvények betartatását szeretné elősegíteni.

A szolgáltatásokat az URL-ek mellett az IP címük alapján is blokkolják, tehát kikerülni is viszonylag nehéz a szűrést, legfeljebb IP-changerek, illetve VPN-ek jöhetnek szóba. Az ilyen megoldások lényege, hogy az internetes forgalmat egy külföldi szerveren keresztül futtatják át, így egy másik IP címnek álcázzák az elérni kívánt weboldalt, vagy épp a böngésző gépét. Az ilyen módszerek azonban nem mindig biztonságosak, a jobbak fizetősek, ráadásul a többször megcsomózott forgalom miatt lassúak is, tehát a HD videók lejátszására nagyrészt alkalmatlanok.

Igazából nem is maga a pornótilalom az, ami miatt zúgolódnak az emberek – na jó, dehogynem, azért zúgolódnak, de most nézzük a dolog további oldalait is. Szóval egyrészt ott az indoklás furcsasága. Tavaly még egyértelműen azt mondta a Roskomnadzor, hogy a gyerekvédelem a fő ok a letiltások mögött. Most már csak annyit nyilatkozott, a szexuális jellegű tartalmak nem tilosak, viszont a helyi törvények szerint az ilyenek készítése, terjesztése és reklámozása már igen.

Az ügy kirobbanásakor az orosz hivatalnak még volt Twitter-fiókja, amelytől egy felhasználó megkérdezte, milyen helyettesítő tevékenységet ajánl, erre a Roskomnadzor nevében postoló hivatalnok annyit írt, hogy találkozzon inkább személyesen valakivel. A viccesnek szánt válasz akkora netes trollkodásba fulladt, hogy végül a hatóság le is iratkozott Twitterről.

Azóta a PornHub hivatalos Twitter csatornája kezdett magánakcióba: üzenetében megkérdezi a Roskomnadzort, visszaállítják-e a szolgáltatást Oroszországban, ha cserébe kapnak ingyen prémium hozzáférést az oldal extra tartalmaihoz.

A vicceket átugorva a nemzetközi sajtó máris felkapta az esetet, mivel a közvélemény szerint az államnak tilos beavatkoznia az internet szabadságába. Ráadásul sokan gondolják úgy, hogy a pornóoldalak hangsúlyozása a folyamatban csak elterelés, és amíg a nép emiatt hangoskodik, a kormány szépen feketelistára dobál egy csomó egyéb olyan webes oldalt és szolgáltatást, amelyet valamilyen okból kényelmetlennek ítél. Már most is több ezer ilyen webhely szerepel a Roskomnadzor tiltólistáján, és ezek közül nem egy olyan is akad, amelyben semmi más kifogásolható nincs azon kívül, hogy valamilyen formában az orosz vezetést, vagy magát Putyin elnököt bírálja.