Már nem segít, ha kikockázzuk az arcunkat

Ha valaki személyazonosságát védeni kell mondjuk egy tévériportban vagy egy cikk képében, kikockázzuk az arcát. Viszont úgy tűnik, lassan ez is kevés lesz, az eltorzított képről is kitalálható lesz, ki az illető.

Legalábbis ez a legegyszerűbb konklúziója a Wired egyik értesülésének, miszerint a University of Texas és a Cornell Tech kutatói részleges megoldást találtak a kikockázott vagy elmosott képrészletekre. Mondanunk sem kell, hogy a személyazonosság védelme egyre fontosabb tétel az automata látványgeneráló rendszereknél: első körben gondoljunk csak arra, hogy miként mossa el a Google Street View az arcokat és a rendszámtáblákat, de a sajtófotókkal kapcsolatban is éppen elég probléma merült már fel. Már csak az a kérdés, vajon tényleg bombabiztos-e a pixelizált illetve elmosott arc vagy karakterrészlet.

Nem az.

A kutatók képfelismerő idegi hálózatokat tanítottak be arra, hogy szavakat, arcokat és tárgyakat azonosítsanak minél jobb sikerszázalékkal. Miután elérték a 90 százalékos határt, elkezdték az eredeti képek kimaszkolt, illetve elkockásított változatain futtatni az idegi hálózatokat: a rendszer ezen esetekben azt is tudta, hogy milyen alapképből születtek a lebutított verziók. Az éles tesztek, mielőtt reménykedni kezdenénk, nem garantáltak túl nagy áttörést: minél pixelesebbek voltak a képek, annál nehezebb volt azonosítani a képeket – bár sok esetben így is 50 és 75 százalék közti pontosságról beszélhetünk. Igaz, ért már el a rendszer 17%-os eredményt is “megkezelt” celebfotókkal. Ezzel kapcsolatban a kutatók elmondták: ha hálózataik csak találgatják a személyazonosságot, 0,2 és 10 százalék között teljesítenek, így egyelőre elnevezetlen algoritmusuk már jelenlegi állapotában is biztosabb eredményekkel dolgozik.

Érdemes megjegyezni, hogy az idegi hálózatok nem képesek visszaalakítani a kipixelezett képeket eredeti állapotukba és csak akkor képesek jobb sikerszázalékra, ha tudják, hogy mit kell keresniük és már keresték azt: egy bizonyos tárgy vagy egy korábban beazonosított ember esetében sokkal jobb a találati arány, mint egy teljesen új, adatbázisban nem szereplő ember vagy egy korábban sosem látott formájú tárgy esetében. Ha például ráengednénk a rendszert egy köztéri megfigyelőrendszer felvételeire úgy, hogy minden arc ki van pixelezve, az algoritmus (egyelőre) képtelen lenne minden egyes embert azonosítani. Ha azonban az a feltételezés, hogy egy nyilvántartásban lévő bűnöző elhaladt valamikor a megfigyelőrendszer látószögében és volt annyira óvatlan, hogy nem takarta el az arcát, akkor a szoftver már könnyen észre tudná venni.