Nintendo és okosóra: ez is volt az iPhone 7 mellett

Az új mobilok mellett is akadt pár érdekesség az Apple tegnap esti bejelentése során.

Ebben az évben sem lepődtünk meg, az Apple azt hozta, amit hónapok óta sejteni lehetett. Az iPhone 7 és annak Plus verziójáról egy külön cikkben már megemlékeztünk, de ha újranéznétek a rendezvénnyel egy időben lezavart élő bejelentkezésünket, akkor azt is megtehetitek.

Az Apple-nél megszokott módon most is elég sokat kellett várni a kétórás rendezvényen, mire a telefonokra került sor. Addig a cég elsősorban magáról, az elért eredményeiről beszélt, amiben főleg sok nullával ellátott számokat emlegettek. Említést érdemel még a Keynote megújult verziója, ami valós idejű csoportmunkát tesz lehetővé, de a melóról csak ennyit volt szó, mert ezt leszámítva főleg a játék volt a középpontban.

Ez a Nintendo színre lépésével kezdődött, az Apple ugyanis elég komoly partneri viszonyba lépett az ikonikus japán vállalattal. Ennek egyik jele a Super Mario Run nevű játék iPhone verziója, ami grafikailag felidézi a klasszikus címet, minden egyéb tekintetben azonban igazodik a mostani játékokhoz.

Oldalnézetes, 2D megjelenítésű, viszont már az úgynevezett „endless run” kategóriába tartozik, és van mulitplayer módja is. A Super Mario Run majd csak karácsony környékén jelenik meg, és – egy ideig legalábbis – kizárólag iOS alapú készülékekre lesz elérhető.

A Nintendo szereplése nem merült ki ennyiben, ami jól mutatja, hogy az Apple igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a másod (vagy sokad) virágzását élő cégből. Persze, hogy a Pokémon Góról van szó! Hamarosan érkezik a szörnyvadász univerzum Apple Watch-ra optimalizált verziója, ami az egyik legfontosabb problémát oldja meg: nem kell a mobil kijelzőjét bámulva kajtatni a Pokémonok után.

Kép: The Verge

Az app képes értesítéseket küldeni az óra kijelzőjére, így ha egy Pokémon tűnik fel a környéken, akkor annak képe megjelenik az órán. De ezenkívül a tojások keltetéséhez szükséges távolság megtételét is kijelzi, amit kiegészít egyéb fitnessadatokkal is, vagyis még jobban ráerősít a „sétálj, mozogj, mert az neked jó” üzenetre.

Az iPhone 7-hez vezető út utolsó állomása az Apple Watch második kiadása, azaz hivatalosan a Series 2 néven futó termékek bemutatása volt. Tim Cook büszkén jelentette be, hogy a Watch a világ összes óragyártója közül a második helyen van az eladott órák tekintetében (csak a Rolexet nem sikerült megelőzni), az okosórák piacán pedig simán piacvezető.

A második kiadás legfontosabb paraméterei: ugyanazok a méretek, azonban egy új, az előzőnél jelentősen világosabb kijelző, 50 százalékkal gyorsabb hardver, két különleges kivitel, illetve új szíjak. A két extra verzió közül az egyik egy kerámiaburkolatot jelent, a másikat pedig a Nike neve fémjelez, amihez extravagáns színek, átlyuggatott szíj és egy kifejezetten futásra fejlesztett Watch szoftver jár.

A két legfontosabb újítás azonban csak most jön: az Apple Watch Series 2 modelljei 50 méterig vízállóak, és saját GPS vevővel rendelkeznek. Az előző óra „csak” cseppálló volt, az újjal azonban már az úszók is simán róhatják a hosszokat, már csak azért is, mert egy olyan app is készült, ami ennek naplózására alkalmas. A dedikált GPS pedig lehetővé teszi, hogy mobil nélkül is kirándulhassunk, futhassunk, aminek rögzítésére már meg is jelentek az első alkalmazások.

Ráadásul az iPhone 7, a Nintendo-partnerség és az új okosóra mellett még kaptunk új, vezeték nélküli fülhallgatót is, amit a következő cikkben vesézünk ki.