Már megint mit másolt az Apple?

Az egykori úttörő vállalat mostanra sokak szerint szolgai másolóvá vált, és csak a kötelező minimumot hozza újdonságaiban. Nézzük, mit gondol a szakma!

Az Apple találta fel az okostelefont. Az Apple találta fel a tabletet. Ha még visszább nézünk az időben, az Apple találta fel a személyi számítógépet. Oké, mindegyik megállapításba bele lehet kötni, de ha azt nézzük, hogy a ma használt eszközök a mai formában léteznének-e az Apple nélkül, valóban nehéz megkerülni a szerepüket. Viszont egyre többen gondolját úgy, hogy a megszállott zseni, Steve Jobs halála óta inkább csak saját tömege, korábbi lendülete és persze a gigantikus marketing hajtja előre a gépezetet, az igazi innovációk eltűntek.

A WWDC fejlesztői konferencián bemutatott új operációs rendszerek “újdonságai” láttán pedig sokan úgy felháborodtak, hogy azóta fórumokon és szaklapokban vesézgetik ki, hogy a friss Apple-funkciók melyike honnan származik, és mikor jelent meg máshol. Ezekből szedtünk össze mi is egy csokrot.

iOS 10

Az iPhone-ok és iPadek rendszerében jó néhány olyan funkciót jelentettek most be, amik akár már évek óta léteznek más platformokon. Nézzük csak:

macOS Sierra

watchOS

tvOS

A fentieken kívül azt is érdekes végignézni, hogy az okos otthonokat egy felületről irányító Homekit sem újdonság, vannak már appok és komplett rendszerek is erre a célra.

Fontos, hogy a fentiekkel nem leszólni akarjuk az Apple újdonságait, hiszen egy csomó jóféle funkciót is bejelentettek (ilyen például az eszközökön átnyúló univerzális kivágás-másolás-beillesztés), mint ahogy a már nem annyira új dolgok is kiválóan fognak működni. Csak épp az a nagy durranás… az nem volt sehol.