A Google rendszere lehagyta a Mac OS-t

Eddig csak az számított természetesnek, ha a Windowshoz képest kicsinylik le a Mac OS elterjedtségét, de most egy olyan rendszer is beelőzött, ami néhány éve még nem is létezett.

Annak idején teljesen természetesnek vettük, hogy a Windows és Mac OS felhasználói vitatkoztak egymással. Egyfajta hitvita volt ez, ahol általában elitistáknak állították be az Apple rendszerét használókat, míg a Windowsra felesküdteket a kék halállal cikizték folyton. Az viszont nagyjából egyértelmű volt, hogy a világon működő számítógépek jóval nagyobb részén futott a Microsoft rendszere, mint ahány Apple-gép működött. Most azonban fordult a kocka, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol az IDC statisztikái szerint a Mac operációs rendszerrel működő gépek elé még egy versenyzőnek sikerült beelőzni: a Google Chrome OS-t futtató Chromebookoknak.

Linn Huang, az IDC elemzője így fogalmazott: “A Chrome OS az Egyesült Államokban kiszállítás tekintetében megelőzte a Mac OS-t 2016 első negyedévében.” Ez a számok nyelvén az Apple esetében 1,76 millió eladott Mac gépet jelent, míg a Dell, a HP, és a Lenovo közel kétmillió Chromebookot mondhat magáénak összesen. Mindez annak köszönhető, hogy a Google web-alapú rendszere meglehetősen népszerű az amerikai sulikban, és ez a tény komoly gerincét képezi az eladásoknak, ugyanakkor arról nagyjából senkinek fogalma sincs pontosan, hogy a világ egyéb tájain mennyi megy el. Már csak azért sem, mert az olyan cégek, mint az IDC és a Gartner javarészt csak az USA piacára fókuszálnak.

The Verge cikke arra is rámutat, hogy a Google Chromebook sikerei talán elbizonytalaníthatják a Microsoftot is, melynek fontos lenne, hogy a felhasználók ne holmi Google termékeket használjanak, hanem sokkal inkább Windowsos PC-ket (ezen belül leginkább laptopokat). Bár mindemellett az IDC prognózisa szerint szerény fellendülés ezen a téren is várható, tekintve, hogy a felhasználók nekiláttak átállni a Windows 10-re. Gondot okozhat azonban, hogy a Chromebook nagyon jól lett pozicionálva a kedvező áron elérhető laptopok piacán, de a verseny már csak ilyen.

A Google rendszerét leginkább azok választják, akik egy viszonylag “light” felületre vágynak, ahol böngészőt, levelezőt és alapszintű felhasználói szoftvereket futtatnak – ilyen vásárlóból pedig egyre több akad, például a már említett diákok vagy akár az otthoni szórakozásnál (filmnézésnél, zenehallgatásnál) tovább nem merészkedő középkorúak, akiknek nincs szükségük Windowsra ahhoz, hogy mondjuk Photoshopot, videoszerkesztőt, vagy bármilyen egyéb “nehézsúlyú” szoftvert tudjanak használni.