Így készül az interneten egy párhuzamos univerzum

Eddig is volt olyan, hogy netes kommentekből állt össze furcsa történet, de az már tényleg extrém, hogy valaki egy párhuzamos univerzummá fűzte össze őket.

A _9MOTHER9HORSE9EYES9 nevű Reddit felhasználó semmi mást nem tett regisztráció után, csak elkezdte kielemezni a különböző posztokhoz kötődő beszélgetésekben a háttértörténelmi információkat – kielemzés után pedig újraírni. Így kezdett el kialakulni egy olyan, aggasztó háttértényekkel terhelt narratíva, amelyről nem lehet teljes pontossággal megállapítani, hogy csak a különös redditező él ebben a saját feje közepén… vagy mind ott élünk. Igaz, sokszor esik szó LSD-ről és olyan növeszthető, hét fázisú fejlődést mutató teleportokról, amelyek (amúgy) félbevágják az embereket és olyan világba vezetnek, ahol lassabban telik az idő – ennek tudatában mindenki döntse el, miben hinne szívesebben, mindenesetre vázoljuk, mit ollózott össze a fiatalember mások hozzászólásait összefűzve.

David Cronenberg 1999-es klasszikusában, az eXistenZben így néz ki egy húsinterfész.

Ezen alternatív univerzumból egyébként gond nélkül születhetne egy sorozat, már ha a világ cenzorai átengednék a rostán az olyan megjegyzéseket, amelyek szerint a Szovjetunió gyakorlatilag LSD-ben áztatta az ukrán vidékek általuk csak “tenyészpopulációnak” nevezett nagy részét – a hallucinogének olyan mértékben átépítették a helyi népesség elméjét, hogy a szovjetek által “integrációs fázisnak” nevezett állapotban ún. húsinterfészeket hoztak létre, ezeket azonban nem sikerült az élő gazdatestekből kinyerni. Egy másik, Prince haláláról szóló posztban még azon is elgondolkodik a szerző, hogy Báthory Erzsébet vérfétise is azt magyarázza, hogy a grófnő igazából egy húsinterfészt akart létrehozni.

Ha az összeesküvés-elméleteket félretesszük, érdemes reménykedni abban, hogy a Valve alkalmazottjai lementek a föld alá a viral marketinggel és így akarják megszellőztetni a Half-Life 3 háttértörténetét (mert reménykedni mindig szabad).

Érdemes azonban egy pillanatra visszatekinteni tizenhat évvel ezelőttre: 2000 második felében jelent meg ugyanis az internet számos fórumán egy magát csak John Titornak nevező férfi, aki azt állította: 2036-ból küldték vissza katonaként egy misszióra: 1975-be kellett visszautaznia, hogy megszerezze az IBM 5100-es számítógépét, amely kulcsfontosságú ahhoz, hogy egy jövőbeli vírust inaktiválni lehessen. John Titor olyannyira beleállt a történetbe, hogy négy hónapon át folyamatosan válaszolta meg a neki címzett kérdéseket és okosan minden egyes válaszát azzal kezdte, hogy ő egy olyan alternatív idősíkból érkezik, amely 1-2 százalékban különbözik a miénktől, úgyhogy ha valami nem jön be jóslatai között, az egyszerűen ezért van. A témájától függetlenül remek happening 2001 áprilisára széthullott azonban: a válaszok elkezdtek nagyon nem konzisztensek lenni, az erő is kifogyott Titorból, úgyhogy válaszai ki-, majd elmaradoztak.

Ha ön szerint túl szkeptikusak vagyunk és miért ne lehetnének időutazó amerikai katonák, akik még azzal sem okoznak paradoxont, hogy az internetre borítják tudásanyagukat: Titor egy olyan jövőből származik, ahol 2015-ben kitört a harmadik világháború, Amerika és Oroszország között, mindez pedig hárommilliárd áldozatot követelt, a számítógépek bekapnak egy Y2K-bughoz hasonló problémát, csak azt nem sikerül megoldani. Természetesen ez az 1-2% közé tartozhat csupán, az azonban biztos, hogy ahogyan fanfiction fórumokban törhetetlen mennyiségű anyag születik, úgy az internet is továbbszülheti a buborékként jelentkező és abban is létező alternatív valóságok tömkelegét. Ha ez túl költőien, hangzik, nézzünk meg öt véletlenszerűen kiválasztott videóblogot. Érthető? Naná.