Csattant egyet a Google önvezető autója

A napokban derült ki, hogy múlt hónapban az egyik sofőr nélküli autó nekiment egy busznak Kaliforniában.

Bár a Google sofőr nélküli, kísérleti stádiumban lévő autói már jó ideje róják különféle amerikai államok útjait, eddig nem érkezett hír olyan esetről, amikor balesetet okozott volna valamelyikük, Kisebb incidensek előfordultak ugyan, de ezekben kivétel nélkül a másik fél volt a hibás. Most viszont sajnos fény derült egy olyan esetre, amelyben bizony az önvezető járgány okozta a csattanást.

Február 14-én az egyik Google-autó épp elindult álló helyzetből, és bekormányozta magát a forgalom legkülső sávjába, sajnos azonban ott már jött egy busz. Az önvezető jármű mindössze 3 kilométer / óra sebességgel haladt, és a busz sem ment többel 24-nél, ezért még egy zúzódásnyi sérülés sem esett az utasokon.

A tesztautó utasa (aki pont a közúti helyzetek dokumentálása miatt ül ilyenkor a járműben) azt nyilatkozta, hogy az eset felemás volt, a Google-autó ugyanis szabályosan indexelt, és elsőre úgy tűnt, a busz lassít – valószínűleg ezért ítélte úgy a mesterséges intelligencia, hogy az érkező jármű megállni szándékozik, hogy kiengedje. Nem így sikerült. A szakértők később megállapították, hogy az önjáró autót a busz érkezése mellett az úton kissé arrébb fekvő homokzsákok is megzavarhatták.

Most az amerikai közúti felügyelet vizsgálja az esetet, és ha a Google-autót hozzák ki vétkesnek a balesetben, az bizony akár vissza is vetheti az önvezető autók elfogadtatásának hosszadalmas procedúráját.