IFA 2015: okos snowboard szett Japánból

Most már a snowboardosok is vásárolhatnak kifejezetten nekik szánt okos kütyüt.

A berlini IFA szakkiállításon járva egy nem túl nagy standon meglestük a világ első okos snowboard szettjét, melyet egy tucatnyi fejlesztőből álló kis japán cég készített el. A keresztségben XON Snow-1 nevet kapott újdonság révén az ígéretek szerint könnyen, egyszerűen és élvezetes formában javíthatunk snowboard tudásunkon.

A különleges kötésnek részét képezi többek közt négy tömegmérő, két hajlításérzékelő és egy gyorsulásmérő. A szenzorok által begyűjtött adatok vezeték nélküli Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül érkeznek meg a mobiltelefonunkra, ahol aztán a megfelelő okostelefonos alkalmazás révén könnyen kielemezhetőek. Az app segítségével megtudhatjuk például, hogy adott pillanatban pontosan milyen volt az egyensúlyunk, hol volt a tömegközéppontunk, mennyire gyorsultunk, illetve, hogy mennyire hajlott meg a deszkánk.

A XON Snow-1 azonban nemcsak utólagos adatelemzésre kiváló, ugyanis a kötésen apró LED-segédfényeket is elhelyeztek a fejlesztők, melyek lesiklás közben folyamatosan vizuális infomációkkal bombáznak bennünket. Az persze más kérdés, hogy vajon mennyire tereli-e el a figyelmünket, ha sportolás közben folyamatosan ezeket a LED-eket figyeljük. Az Android és iOS kompatibilis kütyühöz akciókamerát is kínál a gyártó, és annak sincs semmi akadálya, hogy a lesiklásról készített videófelvételre utólag rátegyük a szenzorok által rögzített adatokat. A hamarosan a kereskedelmi forgalomban is felbukkanó újdonság mintegy 500 eurós (157 ezer forint) áron lesz kapható.

A berlini IFA 2015 szakkiállítás újdonságaival a helyszínen ismerkedtünk meg – utazásunkat a Samsung, a Lenovo, a Panasonic és a Telenor támogatta.