IFA 2015: okos teniszütő a Sonytól

A berlini IFA rendezvényen a világ egyik első okos teniszütőjét is volt szerencsénk kézbe venni.

A tenisz nem éppen egy vadonatúj sportág, hiszen a történészek szerint az első teniszmeccset valamikor az 1800-as évek közepén játszhatták le. A sportágban használt eszközök az elmúlt évszázadokban persze igen komoly fejlődésen mentek keresztül, most pedig eljutottunk arra a szintre, hogy a teniszütőket is elkezdik telepakolni különböző szenzorokkal és adatátviteli megoldásokkal.

A berlini IFA-n kiállított Sony Smart Tennis Sensor nem más, mint egy a topkategóriás teniszütő-gyártók termékeivel kompatibilis különleges szenzor, mely méri többek közt az ütésszámot, az ütések erősségét, a labda sebességét, illetve a labda pörgését is. A többek közt a Wilson, Prince és Yonex ütők végére felszerelhető, SSE-TN1W típusjelzésű egység 31,3 milliméteres átmérővel bír, a mérlegen pedig mindössze 8 grammot nyom, vagyis a fejlesztők szerint egyáltalán nem befolyásolja negatívan az ütő karakterisztikáját.

Az Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokkal és tabletekkel vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáló készülék memóriájában maximum 12 ezer ütés adatai tárolhatók el, melyek révén a teniszezést követően alaposan kielemezhető a sportolók teljesítménye és technikája. Az IP65-ös minősítésű, víz- és porálló Sony Smart Tennis Sensor 199 dolláros (56 ezer forint) áron kapható. A sportolóknak ténylegesen komoly segítséget jelenthet, az viszont tény, hogy mi, kocasportolók még egy ilyen kütyüvel sem fogunk pillanatok alatt teniszcsillaggá válni.

A berlini IFA 2015 szakkiállítás újdonságairól a helyszínről számolunk be – utazásunkat a Samsung, a Lenovo, a Panasonic és a Telenor támogatja.