Vigyázat, vírus érkezhet Windows 10 helyett

Az internetes kártevők is ráugrottak az új operációs rendszerre, de senki ne higgyen a frissítést kínáló leveleknek.

A Windows 10 sokakat érdekel, és bár jócskán akadnak az új rendszernek kritikusai is, a többség mégis azonnal kipróbálná. Mivel a várólistásokat is csak lassacskán éri el a frissítési lehetőség, ráadásul továbbra is sokan használnak a korábbi Windows kiadásokból illegális másolatokat, természetesen jócskán akadnak olyanok, akiket könnyen át lehet verni egy ingyenes, azonnal telepíthető Windows 10-et kínáló levéllel.

Ezze a lehetőségre ugrottak rá a CTB-Locker nevű ransomware készítői is. A ransomware egy olyan tílusú számítógépes kártevő, amely valamilyen ideiglenes kárt okoz a gépen (például letilt, vagy elrejt egyes fájlokat, megakadályoz bizonyos funkciókat), és ezeket csak akkor oldja fel, ha a károsult fizet a fejlesztőknek. A CTB-Locker most olyan e-mailekben kezdett terjedni, amelyet a Microsoft nevében küldözgetnek, a tárgyban pedig “Windows 10 Free Upgrade”, vagy valamilyen hasonló, figyelemfelkeltő cím szerepel.

Ha a címzett a hivatalosnak álcázott levélben a letöltési hivatkozásra kattint, máris települ a zsarolóprogram, amely jelen esetben mindössze 96 órás határidőt ad a károsultnak arra, hogy különféle összegeket fizessenek egy megadott módon (általában virtuális pépnz, Bitcoin használatával).

A védekezés módja természetesen egyértelmű: ne dőljünk be a túl csábító ajánlatoknak, és ne nyissunk meg olyan leveleket, amelyek nem mebgízható forrásból érkeznek. a valaki@microsoft.com helyett valaki@1234.microsoftcompany.ru, vagy hasonló címek már előre is eléggé gyanúsak lehetnek, szóval ezeket mielőbb töröljük, vagy jelöljük meg levélszemétként, és még csask véletlenül se kattintsunk az ilyen levelekben levő linkekre.