Csak fekete-fehér képeket lő és 2 millióba kerül

Vissza a gyökerekhez - körülbelül ez lehetett a Leica hozzáállása, amikor belevágott a vadonatúj M Monochrom fejlesztésébe.

Azt hiszem a Leicát nem igazán szükséges különösebben bemutatnunk, így röviden csak annyit, hogy a Leica olyan a fényképezőgép iparágban, mint a Rolls-Royce az autógyártók között. És ez a gyártó 2012-ben egy abszolút különleges újdonsággal rukkolt elő: a keresztségben Leica M Monochrom nevet kapott távmérős fényképezőgép érdekessége, hogy segítségével csak és kizárólag fekete-fehér 18 megapixeles felvételek készíthetők. Ennek előnye, hogy a masinából ki lehet hagyni a különböző szűrőket, így pedig minden korábbinál kiválóbb képminőség érhető el, igaz színek nélkül. Most pedig megérkezett ennek a masinának a modernizált kivitele, az elődénél nagyobb felbontású képérzékelőt, szélesebb fényérzékenység tartományt, illetve nagyobb és szebb kijelzőt felvonultató, Németországban gyártott M Monochrom Typ 246.

 

A CMOS technológiájú és full frame (36×24 milliméter) méretű képérzékelő 24 millió képpontot tudhat magáénak, a legnagyobb választható felbontás 5952×3968 pixel. A kizárólag 3:2 képarányt támogató fényképezőgép fényérzékenysége ISO160 és ISO25000 között állítható, és persze nemcsak JPEG, hanem RAW formátumban is fotózhatunk, illetve Full HD felbontásban akár videózhatunk is. A 680 gramm tömegű, fémvázas készülék hátoldalán egy 3 colos képátlójú és 921 ezer alpixeles TFT LCD kapott helyet, mely egy rendkívül ellenálló zafírkristály üveg védelmét élvezi. A nem kevesebb mint 7450 dollárba, vagyis átszámítva mintegy 2 millió forintba kerülő Leica M Monochrom Typ 246 forgalmazása ebben a hónapban kezdődik meg.