Másfél millió dollárnál jár Neil Young zenelejátszója a Kickstarteren

Neil Young kedden indította el a Kickstarteren a Pono kampányát, ami kevesebb mint egy nap alatt össze is gyűjtötte a kitűzött 800,000 dollárt. A Pono egy olyan zenelejátszó, ami a jelenlegieknél sokkal jobb minőségű zenehallgatást tesz lehetővé.

A veterán zenész már évek óta ígérgeti, hogy olyan zenelejátszót dob a piacra, ami hangminőségével messze lekörözi a jelenlegi piaci kínálatot. Végül most, amikor az online zeneszolgáltatások kezdik kiszorítani a hagyományos zenelejátszó kütyüket, elindította a Kickstarteren a pénzgyűjtő kampányt, amivel egy nap alatt össze is gyűlt a kért majdnem egymillió dollár. A pénz nem a fejlesztéshez kell, hiszen az eszköz már kélszen van, várhatóan áprilisban már kapható is lesz.

A Pono természetesen nem hagyományos mp3akat játszik le, hanem nagyobb felbontású kódolással rögzített zenéket (192kHz/24 bites felbontás a klasszikus 44kHz/16 bit helyett). FLAC formátumot használ, ami veszteségmentesen tömörít, és az eredeti felvétel minőségétől függően 1.5-9 Mb/s bitsűrűséget használ a tároláshoz. Ezeknek a fájloknak a mérete természetesen jóval nagyobb a hagyományos mp3 és hasonló, erősen tömörített zenéknél, amiket a mai ipodok, telefonok és más kütyük használnak, ráadásul saját szolgáltatást is létre kellett hozni a számok terjesztésére, ez a PonoMusic.

Neil Young a promócióra hasonlóan veterán zenészbarátait kérte fel, Bruce Springsteen, Sting és Tom Petty is részt vesznek a termék népszerűsítésében.

A készülék 400 dolláros áron kerül forgalomba, és a Kickstarter kampány támogatói féláron juthatnak hozzá. A Pono 128 GB zenét képes tárolni, de mivel egy szám a megszokott méret többszörösét foglalja el, ez csak 100-500 albumra elég.