Biztonsági mentést mindenkinek

Köszönhetően a merevlemezárak folyamatos csökkenésének és a tárolókapacitás robbanásszerű növekedésének.

A tajvani Synology például olyan hálózati meghajtókat kínál, amelyekbe egyszerre több merevlemez tehető, és ezeket a lemezeket úgy is össze lehet kapcsolni, hogy az eszközre mentett információ mindkét lemezen megtalálható.

Így, ha valamelyik lemez meghibásodik, még mindig ott a másik. Ráadásul olyan eszköz is van, aminél a mondat vége az lenne, hogy még mindig ott a másik három. A vállalati megoldások között természetesen lényegesen több, akár tucatnyi lemez kezelésére alkalmas modellek is vannak.

A biztonságot azzal lehet tovább fokozni, ha a mentések nemcsak több lemezen, hanem egymástól távol, legalább két helyen vannak elmentve – így nem kell tartani a természeti csapásoktól vagy a tárolók elvesztésétől.

Jelenleg mintegy 15 ezer forintba kerül egy terrabyte-nyi tárolókapacitás, míg hat évvel ezelőtt ennek a huszonötöd része, azaz 40 gigabájt került 20 ezer forintba.

De manapság már nemcsak a mentés, hanem a mentés biztonsága is téma: például a Skydigital terméke PIN-kóddal védi a hálózati meghajtókra mentett adatainkat. A tároló fedőlapján található numerikus billentyűzetbe kell beütni a kódot, de az esetleges tolvaj azzal se megy semmire, ha abból kivéve próbálna az adatokhoz hozzájutni – a titkosítás tart.

AJÁNLOTT LINKEK:

További képek a Synology termékeiről a CeBIT-en (lovingadgets.com)