EduID – egységes hallgatói azonosító

Szerdán útjára indult Magyarországon a felsőoktatási és kutatási intézmények felhasználói azonosítással kapcsolatos bizalmi szövetsége.

Az eduID-hez való csatlakozás előnye, hogy egy intézmény hallgatói, oktatói és kutatói anélkül vehetik igénybe a saját- illetve partnerintézmények szolgáltatásait, hogy ahhoz újból kellene regisztrálniuk. Ezáltal növelhető a felhasználók elégedettsége, és csökkenthetők az új szolgáltatások kialakításának és fenntartásának adminisztratív költségei is.

Az eduID-n belül minden felhasználót a saját anyaintézménye azonosít, mindez nagymértékben elősegíti az intézmények közötti kollaborációt, közös e-learning rendszerek kialakítását, projektek indítását, a hallgatók és oktatók mobilitását.

A szövetséghez piaci szolgáltatók is csatlakozhatnak, akik a fenti intézmények több százezer felhasználója számára nyújthatnak szolgáltatásokat. A folyamat hasonló a napjainkban népszerű Facebook Connect szolgáltatáshoz, azonban az eduID esetén a felhasználókról biztosan tudható, hogy valamely részt vevő intézményhez tartoznak, így adataik pontosak és naprakészek.

Nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy jelentősen emelkedett azon szolgáltatások kihasználtsága, amelyek nyitottak a külső azonosítási megoldások felé, mert a felhasználók egyszerűségre, kényelemre és biztonságra vonatkozó igényeit újabb regisztráció nélkül ki tudják elégíteni.

A KÖVETKEZŐ INTÉZMÉNYEK VESZNEK RÉSZT:

Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
Debreceni Egyetem
Dunaújvárosi Főiskola
Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Magyar Tudományos Művek Tára
MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet
MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI)
Pannon Egyetem
Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)
Szent István Egyetem (SZIE)
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE)