Védtelen WiFi: 100 euro

Németországban a jövőben büntethetik a felelőtlen router-tulajdonosokat.
Kapcsolódó cikkek

A Német Szövetségi Legfelsőbb bíróság döntése szerint mindazok, akik a vezetéknélküli hálózat telepítése során nem kellő gondossággal járnak el, akár 100 euróra is büntethetők. Az ítélet az után született, hogy egy zenész beperelt egy felhasználót, mondván, az illegálisan töltötte le az ő dalait. A megvádolt WiFi-tulajdonos később bizonyította, hogy a letöltések időpontjában nem volt otthon, így ő nem követhette el a jogsértéseket.

Természetesen nem arról van szó, hogy a jövőben mindenkinek informatikai guruvá kell képeznie magát, hogy semmiképp ne törhessék fel a vezetéknélküli hálózatát, az illegális letöltésekért továbbra is maga az elkövető felel. Annyit mond ki csupán a döntés, hogy amikor a felhasználó telepíti a hálózatot, akkor köteles jelszavas védelmet beállítani.

Az illegális letöltések elleni harc során most született első alkalommal olyan döntés, amely valós, hétköznapi problémát orvosol, így várható, hogy a szabályozás később akár az egész EU-ban elterjed, kivéve természetesen Franciaországot.

Ajánlott linkek:

Megbüntetik, akinek nincs jelszava (Technet)