Így lehet jó az otthoni levegő, ha a hideg miatt nem lehet szellőztetni

Van megoldás, ha az alacsony hőmérséklet miatt nem akarjuk kitárni az ablakot.

Beköszöntött az ősz, folyamatosan hűl a levegő, lassan a fűtés bekapcsolásának gondolatával kacérkodunk, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre kevesebbet nyitjuk ki az ablakot szellőztetés szempontjából – ami valahol érthető, hiszen tovább tart kellemesre fűteni egy olyan otthont, amit előtte felfrissítettünk a kinti, sokszor jóval „csípősebb” levegővel.

A szellőztetés viszont fontos, hiszen kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az életterünk levegőminősége megfelelő maradjon. A kitárt ablakon át nem csak a benti, ősszel és télen melegebb levegő, illetve a kellemetlen szagok és allergének távozhatnak, de a szén-dioxid és a nedvesség is – utóbbi hatványozottan fontos, hiszen ez csökkenti a penész kialakulásának esélyét, ami nemcsak az otthonunk esztétikáját rontja, de hosszú távon egészségi problémákhoz vezethet. Szellőztetéssel ráadásul nemcsak a levegőminőséget rontó tényezők távolíthatók el, de azokat felváltja a friss oxigén, ami javítva a koncentrációt és közérzetet.

Szellőztetni ugyanakkor nem mindig és nem mindenhol lehet, a modern technológiának hála viszont már vannak olyan, kifejezetten otthonra szánt megoldások, amikkel nemcsak az ablakok rendszeres kitárása mellőzhető, de konkrétan gondoskodhatunk arról, hogy az életterünk levegőminősége folyamatosan, a nap minden órájában, nappal és éjszaka is megfelelő legyen.

Erre szolgál a brit Dyson egyik legújabb eszköze, a Purifier Big+Quiet Formaldehyde légtisztító, amely olyan kúpaerodinamikát használ, amely nagyobb területen is képes keringtetni a levegőt, így az otthonunk minden pontjáról be tudja „húzni” a szennyező anyagokat, kiszűrve azokat a lakásba visszafújt levegőből. A nagy teljesítményű eszköz még a legnagyobb fordulatszámon is csak 56 dBA zajt generál, miközben megköti az allergéneket és az ultrafinom részecskék 99,95 százalékét, illetve a korábbi modelleknél háromszor több nitrogén-dioxidot köt meg, továbbá eltávolítja a gázokat és kellemetlen szagokat.

Ahogy fentebb is szóba került, szellőztetni nem mindenhol lehet, és néha nem is ajánlatos, Európában is egyre nagyobb probléma a rossz levegőminőség, ami az ablakok kitárásával az otthonunkba is bejuthat. Kívülről érkezhet szálló por, olyan apró részecskék (PM10 és PM2.5), amelyek légzési problémákat és szív-érrendszeri betegségeket okozhatnak, a forgalomból származó nitrogén-dioxid (NO2), amely irritálja a légutakat, de akár ózon (O3) is, amely magas koncentrátumban károsítja a tüdőt. Ezek mellé bejuthatnak még olyan allergének, mint a pollen és a penészspórák, illetve az utakról és ipari tevékenységből származó kémiai vegyületek is.

A zárt ablak, persze, nem jelenti azt, hogy ezek a levegőminőséget rontó szennyeződések nem jutnak be a lakásunkba, viszont a légtisztítók ezekkel is megbirkóznak, és akkor is jó levegőben lehetünk otthon, ha kint éppen a határérték felett vannak a mutatók. Egy ilyen eszköz ráadásul multifunkciós is lehet, a Dysonnak, például, vannak olyan megoldásai Purifier Hot + Cool Formaldehyde néven, amelyek nemcsak a szennyeződéseket kötik meg, de nyáron hűtenek, télen (vagy a hűvösebb napokon) pedig fűtésfunkció is bekapcsolható rajtuk.