Nyári vakáció biztonságban: Hogyan ne váljunk csalók áldozatává?

Sokan foglalnak last minute utazást a nyár utolsó hónapjában, a csalók azonban ilyenkor sem mennek szabadságra. A Visa legfrissebb előrejelzései alapján az idei szezonban nagy mértékben növekszik az olyan adathalász támadások száma, amelyek az utazókat veszik célba. A Visa szakértői összegyűjtöttek néhány jó tanácsot, hogy a nyár a pihenésről szóljon.

Ahol pénz mozog, ott a nem kívánatos útitársak, a csalók is megjelennek. Az idei nyári vakáció szezonban a Visa előrejelzése szerint az AI-csalásokminden eddiginél gyakoribbak lehetnek1. Védekezzen Ön is a csalások ellen utazása alatt az alábbi négy, biztonságot fokozó tipp betartásával:

1. Az ígéretes ajánlatok csábítóak lehetnek, de ne hagyja, hogy megtévesszék

A Visa biztonsági szakemberinek előrejelzése szerint az utazásokkal és a nemzetközi érdeklődésre számot tartó eseményekkel kapcsolatos adathalász kampányok száma a nyári hónapokban megnövekszik2. A csalók kifinomult módszerekkel egyedi utazási vagy szálláshely-akciókkal, csalogathatják az áldozatokat hamis weboldalakra.

Az adathalászat elkerülése érdekében:

2. Ne Ön fizesse a csalók nyaralását

Ha Visa kártyával fizet, vásárlása a Visa Zero Liability3 irányelvével védett, amely biztosítja, hogy a Visa kártyával engedély nélkül kezdeményezett tranzakciók esetén ne Ön viselje a felelősségét. Más fizetési módok, például az azonnali átutalások vagy az egymás közötti (peer-to-peer) fizetések esetén nem feltétlenül biztosított ugyanez a védelem.

Így kerülheti el, hogy Ön finanszírozza a csalók nyaralását:

3. Túl szép, hogy igaz legyen

A hamis szállásajánlatokkal operáló csalások során a bűnözők hamis szálláshely-hirdetéseket hoznak létre valós szálláskereső oldalakon, ahol ezek a “házigazdák” alacsony áron kínálják a szállásokat. A soha vissza nem térő ajánlattól lázba jövő áldozatok kifizetik a kért összeget, akár egy valós foglalási platformon keresztül, akár egy másik felületre átirányítva (ami már önmagában figyelmeztető jel lehet). Amikor az áldozat megérkezik, a szálláshely vagy nem létezik, vagy nem olyan, mint amilyet ígértek a hirdetésben. A nagy események, mint például a fesztiválok és sportesemények kifejezetten gyakori célpontok és előfordulhat az is, hogy a csalás áldozatává vált résztvevők szállás nélkül maradnak.

A biztonság érdekében:

4. Gyönyörködjön a látnivalókban, de legyen elővigyázatos értékeivel

A bűnözők egy része a régi módszerek híve. Míg a turisták a vakáció látványosságaival és élményeivel vannak elfoglalva, a zsebtolvajok lesben állnak.

A lopások elkerülése érdekében:

A nyár a pihenés és kikapcsolódás ideje. Hogy ez így is maradjon, gondoskodjon biztonságáról, maradjon figyelmes és éber az utazása során – hogy a csalók ne húzhassanak hasznot a nyaralásából.

A Visa több mint tízmilliárd dollárt fektetett hálózati rendszerének védelmére, a csalások visszaszorítására. Csak a tavalyi évben 40 milliárd dollár értékben akadályoztak meg csalárd tranzakciókat, mielőtt azok megkárosíthatták volna a fogyasztókat.

[1] Visa Payment Fraud Disruption (PFD)
jogosulatlan használatról. További részletekért lépjen kapcsolatba a kibocsátó bankjával.
[2] Visa Payment Fraud Disruption (PFD)
[3] A Visa Zero Liability irányelve nem vonatkozik bizonyos kereskedelmi kártya és anonim feltöltő- kártyás tranzakciókra, illetve olyan tranzakciókra, amelyeket nem a Visa dolgozott fel. A kártyabirtokosoknak gondosan kell védeniük kártyájukat, és azonnal értesíteniük kell a kibocsátó pénzintézetet minden jogosulatlan használatról. További részletekért lépjen kapcsolatba kártyakibocsátó bankjával.
Címkék: visa