Fizetési tippek külföldre utazóknak

Tengerparti napozás vagy túrázás a hegyekben, városlátogatás vagy a természet szépségeinek élvezete - bármelyik is álljon hozzánk közelebb, egy dolog mindenkire igaz: a nyarat a kikapcsolódással, a gondtalan utazással és a pihenéssel kötjük össze leginkább. Szívesen fedezzük fel a világ más tájait, és egyre többen terveznek külföldi utazást. Idén már egészen pontosan a magyarok 40 %-a számol külföldön töltött szabadsággal, és a két abszolút kedvenc úticél fej-fej mellett a gyönyörű és napsütötte Olaszország és Horvátország, melyek mellett Ausztria fér még fel a dobogóra - derül ki a Visa 2024. évi közép-kelet európai utazási és fizetési szokásokat vizsgáló felméréséből[1].

Visa

Álomnyaralás egy érintésre

Utazáskor elsőbbséget élvez a kényelem és hogy ne kelljen aggódnunk semmin, különösen nem a fizetések miatt, valamint biztosak lehessünk abban, hogy mindig tudunk fizetni, és ezt biztonságosan tudjuk megtenni – függetlenül attól, hogy a helyi piacon vásárolunk Olaszországban, vagy egy tengerparti étteremben vacsorázunk Spanyolországban, netán egy távoli szigeten. A személyre szabott, gyors és gördülékeny fizetési élmény mindannyiunk jogos igénye, hiszen így kezelhetjük a pénzügyeinket a számunkra leginkább komfortosan.

Egyre népszerűbb a digitális fizetés a közép- és kelet-európai turisták körében, a magyarok pedig kiemelten magas arányban használják ezt a fizetési formát, a Visa friss felmérése szerint 84%-uk így szeretne fizetni külföldi utazása során. A hazai utazók, akik külföldön fizetésre használják a kártyájukat, érzékelik annak előnyeit, különösen a kártyás vásárlás által nyújtott kényelmet (73%), a gyorsaságot (70%) és azt, hogy elkerülhetik a készpénz elvesztésének kockázatát (53%). Visa kártyával az utazók világszerte több mint 130 millió kereskedőnél, több mint 180 pénznemben fizethetnek az utazás során.

Fontos megjegyezni, hogy a mobiltárcákkal végrehajtott fizetések, amelyek különösen népszerűek a fiatal utazók körében, a Visa rendszereinek és hálózatának biztonságát élvezik. A Visa a kártyaadatokat a tokenizációnak nevezett technológia révén egyedi számsorral helyettesíti, ami további biztonsági szintet jelent, így a fizetéseink védettek, bárhol is nyaralunk.

Visa

A Visa fizetési tippjei a gondtalan utazáshoz

A kalapon és a naptejen kívül a következő lépésekkel védekezhetünk az utazás közbeni kellemetlenségek ellen:

Értesítse a bankját, hogy utazik 

Indulás előtt tájékoztassa kártyakibocsátóját az utazásról, hogy ne jelezzék az ismeretlen tranzakciókat. Ezenkívül győződjön meg róla, hogy ismeri a kártyája napi ATM-kivételi limitjét, a lejárati dátumot, a számlaegyenleget és a rendelkezésre álló pénzeszközöket. Ezekkel a lépésekkel biztosíthatja, hogy kártyája működni fog, amíg távol van otthonától, és elegendő fedezet áll rendelkezésre az utazási költségek fedezésére.

Jegyezze meg PIN-kódját indulás előtt

Külföldi utazás előtt jegyezze meg bankkártyája PIN-kódját. Ha elfelejtette a kódot, igényeljen újat.

Aktiválja a mobil értesítéseket és figyelmeztetéseket 

Kérje az ingyenes szöveges értesítéseket arra az esetre, ha egy tranzakció meghalad egy előre beállított összeget, vagy ha szokatlan kártyatevékenységet észlel a bank. A részletekért forduljon kártyakibocsátójához.

Fizessen helyi pénznemben

A külföldi kereskedők felajánlhatják a forintban fizetés lehetőségét. Bár kényelmes, ha a számlát a saját országa pénznemében látja, az átváltás általában felárat tartalmaz. A felár elkerülése érdekében utasítsa vissza az átváltást, és fizessen helyi pénznemben.

Kedvező árfolyamok

A külföldön Visa kártyával történő fizetés költséghatékonyabb lehet, mint a valutavásárlás egy pénzváltóban.

+ 1 hasznos segítség, ha elveszítené a bankkártyáját

Gyors kártyacsere szolgáltatás: a bankkártya elvesztését jelentse azonnal kibocsátó bankjának. Ha a kártyakibocsátó bevezette a Visa új sürgősségi digitális kártyapótlási megoldását, a digitálisan kiállított kártya azonnal pótolhatja az elvesztett kártyát, így egy váratlan helyzetben továbbra is kényelmesen hozzáférhet a számláján lévő összeghez,

Ezután nincs más dolga, mint élvezni az utazást!

[1] A cikkben felhasznált összes adat a Visa 2024. évi közép-kelet európai utazási és fizetési szokásokat vizsgáló felméréséből származik, ha nincs feltüntetve más forrás. A tanulmány a következő országokra terjedt ki: Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A kutatást a GFK Polonia kutatócég – egy NIQ vállalat – végezte 2024 áprilisában, 1000 fős (18-65 év közöttiek) reprezentatív mintán ezen országok mindegyikében

Hirdetés

A cikk a Visa megrendelésére készült.

Címkék: visa