Egy karibi idősek otthonában találtak rá a több mint harminc éve halottnak hitt modellre

Családja és barátai több mint három évtizeden át halottnak hitték Patricia Koptát, aki 1992-ben nyomtalanul eltűnt. A nőre azonban nemrég rábukkantak egy idősek otthonában Puerto Ricoban.

Mindenki évtizedek óta halottnak hitte Patricia Koptát, mígnem kiderült, hogy az idős, demens nő egy Puerto Rico-i idősek otthonában él – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Patricia, az egykori modell a 80-as években egy pittsburghi könyvelőirodában dolgozott, a munkát azonban egyre nehezebben viselte a stressz miatt, ezért inkább elment egy képzőművészeti múzeumba, liftkezelőnek. Nem sokkal később azt mondta, új munkahelyén megjelent neki egy angyal, aki a közelgő világvégére figyelmeztette.

Patricia élete megváltozott, elkezdett a belvárosban a világvégéről prédikálni mindazoknak, akik meghallgatták. Behajolt a piros lámpáknál várakozó autók ablakán és Isten haragjáról kezdett beszélni a bent ülőknek. Egy idő után az utcán a „Sparrow (Veréb)” becenevet ragasztották Patriciára.

Egy alkalommal 1986 nyarán a prédikátor Patricia egy forró napon hosszú, vastag fehér ruhát viselve sétált be a strand hullámmedencéjébe. Úgy kellett kimenteni, az esetről a rendőrséget is értesítették. Patricia egy időre pszichiátriára került, ahol megállapították, hogy a nagyzási hóbort és a skizofrénia jeleit mutatja.

Patricia férje, Bob 1992-ben egy este arra ért haza, hogy a felesége, akivel húsz voltak házasok, nyomtalanul eltűnt. A családja a nehézségek közepette végig kitartott Patricia mellett és mindenben támogatták, így senki sem értette, mi történhetett.

A rendőrség nyomozást indított, de semmit sem talált. Bob azt mondja, éveken át, valahányszor felbukkant a hírekben egy ismeretlen holttest, mindig azt hitte Patricia maradványai kerültek elő. Hét évvel az eltűnése után, a férfi végül halottá nyilváníttatta a feleségét.

Évtizedekkel később egy Puerto Rico-i idősek otthonában egy szociális munkás figyelt fel arra, miket motyog magában egy 83 éves, demens lakójuk. Kiderült, hogy az idős hölgy 1999-ben rejtélyes körülmények között került az intézménybe, miután az utcán kódorogva találtak rá és csak annyit mondott, hogy európai turistahajóval érkezett a szigetre.

A nő később sem volt hajlandó semmit sem elárulni a múltjáról, ám ahogy demenciája egyre jobban elhatalmasodott rajta, egyre több részletet kotyogott ki akaratlanul. Végül 2023-ban DNS-teszt is igazolta, hogy a titokzatos idős asszony nem más, mint Patricia Kota, a Veréb.

Még életben lévő családtagjai azt gyanítják, Patricia azért szökhetett meg, mert attól félt, hogy zárt pszichiátriai intézménybe kerül. Férje, Bob, aki már 86 éves azt mondja, megkönnyebbült, hogy kiderült, a felesége mindvégig jól és biztonságban volt, de nem tervezi meglátogatni Patriciát. Azt a fejezetet már rég lezárta az életében.