Szabad-e egy vékony nőnek pozitív megjegyzést tennie egy túlsúlyos társára?

Ezt a kérdést feszegeti egy Plus Size modell, aki belefáradt egyes bókokba.

A közösségi média minden korábbinál nagyobb hatalmának köszönhetően nagyon erősen tombol a mindennapokban a testszégyenítés, aminek keretében a megidealizált testtel, testrészekkel nem rendelkező személyeket nevetség vagy akár zaklatás tárgyává teszik széles tömegek. Közben ugyanakkor a testpozitív gondolkodás is egyre nagyobb teret nyer világszerte és arra biztat mindenkit, hogy mérettől, alaktól, bőrtónustól, bőrhibáktól függetlenül fogadja el magát, hiszen mindenki más módon gyönyörű. Van, hogy a két jelenség összecsap, amiből akár kellemetlen szituációk is születhetnek, például az, amiről a Daily Mail adott hírt.

A brit bulvár lap egy Plus Size modell, a 24 éves Amber Baldwyn szavait idézte, aki elmondta, mik azok a megjegyzések, amik még a gyűlölködő fröcsögésnél is jobban kihozzák a sodrából. Baldwyn elfogadja magát olyannak, amilyen, megéli a nőiességét, így gyakran pózol szűk ruhákban, bikinikben, crop topokban vagy testhezálló nadrágokban. Mint bármi más, szereti, ha megdicsérik, de elmondása szerint egyes bókokba belefáradt már.

„Imádom az önbizalmad! Én nem tudnám ezt felvenni, ha úgy néznék ki, mint te! Csinos vagy nagylány létedre” – részletezi a lap Baldwyn szavait, aki szerint ezek a megjegyzések a legtöbb esetben nem őszinték és nem a jóindulat fakad belőlük.

Ha kislányoknak nem mondunk ilyet, akkor felnőtteknek se mondjuk

– húzta alá álláspontját, hozzátéve, hogy aki így bókol, annak szerinte nincs rendben az önbizalma és ezt a túlsúlyos nőkkel szemben próbálja kompenzálni.

Nem ő egyébként az egyetlen, aki kikelt a hasonló megjegyzések ellen, különösen az „Imádom az önbizalmad” megfogalmazás sértő sok Plus Size modell szerint, mert szerintük van a megfogalmazásnak egy passzív-agresszív éle.