Till Attila összes filmtervét elutasították az elmúlt öt évben, ezért önerőből forgatta le legújabb játékfilmjét

Hatalmas baráti összefogásra és ingyen munkaerőre volt szükség, hogy elkészülhessen a film.

Jelenleg is zajlanak Till Attila harmadik, És mi van Tomival? című nagyjátékfilmjének utómunkálatai. A néhány milliós költségvetésből készült filmről a Blikknek adott interjújában beszélt a tévés.

Az a mai magyar filmes helyzet, hogy a legtöbb rendező – teljesen mindegy, hogy korábban milyen filmeket csinált –, alapvetően nem kap támogatást. Nagyon kevesen kapnak, úgyhogy én is csak önerőből tudtam megcsinálni a filmet. Az elmúlt öt évem arra ment el, hogy különböző pályázatokat nyújtottam be, és mindet elutasították. Ebből elegem lett, és gondoltam, most vagy csinálunk filmet, vagy nem. Akárhogyan. Ehhez egy őrületesen nagy baráti összefogás kell. Kell egy nagy akarat, hogy az ember mindenféleképpen szeressen filmben gondolkozni, tulajdonképpen kell, hogy ez legyen az élete: ha nincsen film, akkor az szomorú. Kellenek még a producer, színész, operatőr ismerősök, barátok, akik hajlandóak ezt ingyen bevállalni. Ezt a filmet úgy tudtuk elkészíteni, hogy mellette mindenki valahol máshol dolgozott. Két-három napokat forgattunk, aztán mindenki elment dolgozni, majd folytattuk, így ingyen van a vágó is, és tulajdonképpen minden, mindenki. Ez egy nagyon nehéz korszak, ugyanakkor a film szerintem nagyon jó lesz, és az a jó, hogy a filmen ez a nehéz korszak nem fog látszódni

– fogalmazott Tilla. Mint elmondta, a film központi témája az alkoholizmus, főszereplője pedig a rendező állandó alkotótársa, Thuróczy Szabolcs.

Szabikát nemcsak nagyon szeretem, hanem tényleg a legjobb barátomnak tartom. Nagyon szoros a viszonyunk, tehát valószínűleg ez az oka ennek. Terveztem már egyébként olyan filmet is, amiben nem ő volt a címszereplő, de azt pont elutasították. Ezt a sors is így akarja, hogy mi mindig együtt csináljunk filmet.

Till Attila továbbá elmondta, a magyar filmiparban kialakult helyzet ellenére sem mond le a rendezésről.

Ha csak így fog működni, most már elkezdtük ezt a nulla forintos filmkészítést. Ebben az egy-két éves periódusban, 2023-2024-ben nagyon sok, akár 10-15 ilyen film is készül így, úgyhogy ez egy új dolog lesz a magyar filmkultúrában is, és én is megyek ezen a nyomon tovább. Ha nem adnak pénzt, akkor csinálom magam, és csináljuk a barátokkal együtt a filmjeinket.

A műsorvezető maga is küzdött függőségekkel, ezekről egy nyári interjúban nyilatkozott:

Kapcsolódó
Till Attila a függőségeiről: Az alkohol és a drogok egy bonyolultabb világ, de a cigivel nagyon genyó lettem
Hat éve leszámolt a függőségeivel, azt mondja, ma már inkább fél a szerektől.