Megszűnhetnek a kirakatok Amszterdam piros lámpás negyedében

A holland főváros vezetése állandó jelleggel kötelezővé tenné a függönyök használatát azokban a kirakatokban, ahol a prostituáltak fel szokták kínálni magukat az utcán sétáló potenciális kuncsaftoknak – akiket inkább az online időpontfoglalásra szeretnének átnevelni.

A szabadszelleműségéről híres holland főváros, Amszterdam De Wallen nevű piroslámpás negyedében évtizedek óta az a jól megszokott rendszer, hogy a bordélyházak kirakataiban állva csábítják be kuncsaftjaikat a prostituáltak, és amikor éppen elfoglaltak, akkor elhúzzák a kirakatok függönyét. Egy városi tanács elé kerülő tervezet értelmében azonban ez a rendszer ilyen formában megszűnhet létezni.

A holland liberális párt, a 66-os Demokraták ugyanis olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely egyrészt kötelezővé tenné a bordélyházak számára, hogy állandó jelleggel el legyenek húzva a függönyök a kirakataikban. Másrészt online időpontfoglalásra kötelezné a kuncsaftokat is – aminek megkönnyítéséhez QR-kódokat helyeznének el a bordélyházak utcáról látható részein.

A LADbible azt írja, hogy a párt álláspontja szerint a szigorításra azért van szükség, mert a városban a szexmunka jelen formájában rendszeresen a nőkkel szembeni „megalázó és nemkívánatos” viselkedéshez vezet a „részeg turisták” részéről.

Több szexmunkás azonban azt állítotja, hogy a javasolt intézkedések miatt kevésbé éreznék magukat biztonságban a munkahelyükön.

Azt mondják, hogy ez az én védelmemet szolgálja, de ez badarság. (…) Ez nem automatikus szolgáltatás, hanem olyan, amiről megegyezünk. Ha részeg emberek jönnek, nem engedem be őket

nyilatkozta a Telegraphnak egy helyi prostituált.

Ez a törvényjavaslat azonban csak az egyike eleme a turizmus okozta kellemetlenségek orvoslására tett kísérletnek, hiszen a városi tanács arról is fog szavazni, hogy korábbra tolják a bárok és bordélyházak kötelező zárási idejét. Valamint arról is, hogy betiltsák a nyilvános kannabisz-füstölést.

Illetve, ahogy a brit portál felidézi, már az év elején is elindítottak egy olyan, briteket célzó kampányt, melyben azt sugallják a Hollandia fővárosába utazást tervezőknek, hogy ha csak az alkohol, a drogok és a szex miatt akarnak látogatóba menni, akkor inkább ne tegyék. A kampányt egyébként kiterjeszthetik más országok lakóira is, ha úgy látják, hogy az angoloknál célba ért az üzenet.

„Az elrettentő kampány célja, hogy távol tartsuk azokat a turistákat, akiket nem akarunk fogadni. Ha szeretjük a várost, akkor most kell cselekednünk” – mondta a kampányról Sofyan Mbarki, Amszterdam főpolgármester-helyettese.

Cselekvésre van szükség a kellemetlenségek és a túlzsúfoltság megelőzése érdekében. Amszterdam világváros, a nyüzsgés és az élénkség ezzel együtt jár. De ahhoz, hogy városunk élhető maradjon, a korlátokat kell választanunk a felelőtlen növekedés helyett.

A város ugyanebből az okból kifolyólag korábban azt is vállalta, hogy évi 20 millióban korlátozzák az összes Amszterdamba utazó turista összes vendégéjszakáinak a számát.

A javaslatokról, amelyek gyökeresen átalakítanák az amszterdami élményt, december 21-én szavaz a városi tanács.