Egy 72 éves brit nyugdíjas a legidősebb, aki csatlakozik Ukrajna megvédéséhez

Családja úgy tudja, üzleti úton van.

Egy nyugdíjazott brit ezredes a legidősebb, aki csatlakozott az ukrán nemzetközi légióhoz, Ian Cunningham 72 éves – írta a Daily Mail. Délnyugat-Franciaországban él, innen az invázió kezdetekor repült Lengyelországba, ahonnan taxival ment át Ukrajnába.

Azt nem tudja, mit szól ehhez a családja, mert úgy tudják – vagyis tudták eddig –, hogy üzleti úton van.

Az ezredes arra számít, adminisztratív feladatot kap, korábban brit vezérkari főnök segédjeként dolgozott, azt megelőzően pedig az angol hadsereg legrégebben fennálló csapata, a Coldstream Guards tagja volt Belfastban, ahol a Területi Hadsereg gyalogezredének parancsnoka volt.

A Spectatornak nyilatkozva arról beszélt, hogy lenyűgözi az ukrán hadsereg, mindenki, akivel eddig találkozott

nagyon jó hadi tapasztalattal rendelkezik… csak pár cowboy van, amennyire látom.

Cunningham a kiérkezése óta nagyon összehaverkodott a második legidősebb taggal a nemzetközi csapatból, a lengyel ezredessel, Martin Podporával.

A nemzetközi légióban nem mindenki veterán – bár pont tegnap írtunk egy Irakban is szolgált amerikai katonáról és indítékairól –, tízből kilencen a húszas éveikben járnak.

Eddig úgy 3 ezer külföldi jelentkezett, hogy harcolna az ukrán oldalon, ebből nagyjából ötvenen britek, írja a Daily Mail, ugyanakkor a Voice of America szombati cikkében a washingtoni ukrán nagykövetségre hivatkozva közölte, hogy csak az USA-ból jelentkeznek ennyien, összesen pedig 16 ezren, többségükben pedig a posztszovjet államokból érkeznek, Fehéroroszországból, Grúziából.

Kapcsolódó

A háború hétfői történéseit itt követheti nyomon nálunk.

Kapcsolódó
Pozitív fejleményekkel ért véget a tárgyalások harmadik köre, újabb szankciókon dolgozik az EU
Percről percre közvetítjük az ukrajnai háború tizenkettedik napját.