Mirigyes fiúk: „A szexi bugyi már nem oszt, nem szoroz” (x)

A koronavírus hatása a zenészeket sem kímélte, így az Irigy Hónaljmirigy tagjai soha nem tapasztalt mennyiségű szabadidővel vethették bele magukat az adventbe és a jövő június 5-i születésnapi gigakoncertjük előkészületeibe. Interjú a zenekar három tagjával, Uszkó Lacival, Kabai Lacival és Papp Ferivel a mirigyes karácsonyokról, fontos családi hagyományokról és morbidan bájos ajándékokról.

A mirigyes srácok elmondása szerint talán ők az egyetlen egy olyan zenekar, akiknek nincsenek kimondottan karácsonyi sztorijaik, mert sosem vállaltak be a 30 év alatt karácsonyi koncertet. „Nálunk a karácsony mindig a családé, ez szent és sérthetetlen. Régebben sok volt a kisgyerek a zenekaron belül, így az ünnepeket már csak miattuk is inkább otthon töltöttük. A mi családunkban ráadásul busójárás szerű szokott lenni a karácsony, tehát minden napra akadt valami program, így macerás lett volna a fellépésekkel egyeztetni” – fejtette ki Uszkó Laci. Persze közösen is ünnepeltek, a zenekar régebben mondhatni céges karácsonyokat tartott. „Általában december 20. környékén, amikor már jobb esetben mindenki megvette az ajándékokat, de még senki nem vágta le a kezét fenyőfafaragás közben, összejöttünk bulizni egy kicsit és akkor adtuk át általában az ajándékainkat.”

Kabai Laci hozzátette, régebben húzással döntötték el, hogy ki kit ajándékoz meg. „A trükk az volt benne, hogy kizárólag kézzel készített ajándékokat adhattunk egymásnak. Na, hát mi nem a kézügyességünkről vagyunk híresek, így aztán elég vicces ajándékok születettek. Egyszer például a Petitől kaptam egy hógömböt befőttesüvegből, egy prérifarkas figurát ragasztott bele, és még egy szerkezetet is csinált, amitől, ha megráztad a gömböt, zenélt is.”

Uszi egyszer összetákolt Ferinek egy mini flippert, amin ő volt Dart Vader jelmezben. De láttak már a tortatároló dobozból készített betlehemtől kezdve a keresztszemes hímzéssel díszített zsebkendőig mindent. „Talán a legjobb az volt, amikor a Feri egy nagyon morbid jelmezt készített Ambrus Zolinak. Feri évről évre egyre kevesebb munkával, mégis egyre kreatívabb ajándékokat tudott kitalálni” – mondta Uszi, amire Papp Feri azonnal le is csapott. „Az excaliburra vagyok a legbüszkébb! Ez valójában annyiból állt, hogy a házunk előtti bokorból kivágtam két gallyat, azokat összetákoltam, hogy kard formájuk legyen, és még egy certifikációt is készítettem, amire ráírtam, hogy »ez az excalibur eredeti«, és még a papír szélét is megégettem, hogy korhűnek tűnjön.”

Ferinél karácsonykor mutatkozott meg leginkább, hogy milyen kíváncsi természetű kisgyereknek született. „Már novemberben nekiálltam megkeresni az ajándékaimat, kicsit úgy is éreztem magam tőle, mintha én lennék Indiana Jones, és kincsvadászként forgattam fel a lakást. Mindig sikerült megtalálnom őket! Szerencsére ez kicsit sem vett el a karácsonyi izgalmakból, csak még boldogabban nyitottam ki az ajándékokat, mert tudtam, hogy valami olyasmit rejtenek a dobozok, amiknek igazán örülni fogok” – mesélte Feri, de Laci is boldogan emlékezik saját gyermekéveire. „Kiskorom óta nagyon fontos nekem a karácsony, minden évben egy élmény volt, amikor összejött az egész nagy család a nagymamánál. Ez évtizedes hagyományként működött, ezekre a karácsonyokra azóta is boldogan gondolok vissza. Idén ugyan szűkebb családi körben fogjuk tölteni az ünnepeket, de azért ennek is nagyon örülünk.”

Természetesen az is tagadhatatlan, hogy a gasztroélmények is nagyon fontosak a fiúk életében. „Nálunk a családon belül a legnagyobb karácsonyi hagyományt a hagymás ecetes krumplisaláta jelenti. Mi leginkább a tradicionális karácsonyi vacsorával szoktunk készülni az ünnepekre. Bár tavaly volt az első olyan karácsonyunk, amikor elmaradt a halszálé, az is csak azért, mert nekem nem volt kedvem megfőzni” – nevetett Uszi, Kabai Laci pedig romantikus énjébe is engedett egy kis betekintést. „A feleségemmel már 34 éve vagyunk együtt, úgyhogy nálunk mostanra az ajándékozás is más irányt vesz, inkább közös élménnyel szoktuk egymást megajándékozni, mert úgy érezzük, hogy megvan mindenünk, és még egy pár zokni vagy szexi bugyi már nem oszt, nem szoroz.”

Gigantikus, több tízezer fős házibulival ünneplik együttesük 30. születésnapját az Irigy Hónaljmirigy tagjai! A paródiazenekara az első olyan hazai banda, amelyik a Groupama Arénában koncertezhet. A 2021. június 5-ére tervezett bulin – melyre már bárki vásárolhat jegyet – számos meglepetés- és sztárvendég áll majd színpadra, addig is új videóklipekkel, rögtönzött fellépésekkel, és megannyi érdekes tartalommal jelentkezik az IHM saját social media felületein.