60 éves lett David Duchovny, akit valószínűleg először fognak felkeresni az idegenek

A hatodik X-be lépett Mulder ügynök.

Nehéz elhinni, de augusztus hetedikén, azaz ma ünnepli 60. születésnapját David Duchovny, akit mindenki ismer legalább az X-Akták című sorozatból. Tavaly februárban Magyarországon is járt a színész, merthogy zenésszé vált az évek alatt, több helyen is koncertezik évek óta.

Mutatunk egy rövid képes összeállítást arról, hogyan lett Mulder ügynökből a gitárok megszállottja.

Duchovny a Yale irodalom szakán végzett és ott csatlakozott a színjátszókörbe is. Reklámfilmekben, független alkotásokban kapott szerepet, az pedig hamar világossá vált, hogy tanár nem lesz belőle. Ellenben kocsmában is dolgozott, hogy színészi próbálkozásait valamiből finanszírozni tudja. Még a Beethoven című kutyás filmben is szerepelt.

 

Az X-Akták főszerepét 1993-ban kapta meg, ami kilenc évadot élt meg, további kettőt pedig nemrég forgattak le. Több mozifilm is készült az idegenekkel kapcsolatos nyomozásaikról, a sorozat gyakorlatilag újradefiniálta az amerikaiak (sőt, a világ) földönkívüli életformákról alkotott elképzelését.

Gillian Andersonnal, aki Scully ügynököt alakította a szériában. Fotó: 20TH CENTURY FOX TELEVISION / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

 

2001-ben elvállalta az Evolúció című film főszerepét, amiben szarkasztikusabb humorát is megmutathatta. Túl nagy siker nem lett a film, de mindenképp színes darabja a Duchovny-életműnek a különös CGI-megoldásaival.

Fotó: ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

 

Hét évadon keresztül játszotta a Kaliforgia című szitkom főszerepét is, amivel Duchovny bizonyította, az X-Aktákon túl is van élet/karrier.

Fotó: ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

 

Mi több, filmes karrierje alatt megtanult gitározni: az UFO-s sorozat forgatási szüneteiben valamivel szerette volna elütni az idejét, így vett magának egy gitárt és a lakókocsijában elkezdett játszani rajta. Volt hozzá érzéke. Évek óta koncertezik, két stúdióalbuma is megjelent.

Fotó: Steven Ferdman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

 

2019 februárjában Magyarországra jött koncertezni, akkor elmondta, némi magyar kötődése is van: az X-Akták forgatásán megismert egy magyar származású stábtagot, akinek a gyerekét Lászlónak nevezték el, a színész pedig jó viszonyban van a családdal.

Fotó: Astrid Stawiarz / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

 

A magánélete nem volt problémamentes az évek alatt: Téa Leoni színésztőt vette el 1997-ben, akivel 2014-ig voltak házasok. Duchovny szexfüggő lett, emiatt ment tönkre a házassága, igaz, feleségével próbálkoztak megoldani a dolgot, ám végül nem sikerült.

Fotó: HAL GARB / AFP

 

Filmszerepet utoljára 2018-ban vállalt, az is az X-Akták visszatérése volt. Most a Bűvölet című film remake-jében kapott szerepet Michelle Monaghan oldalán.

Fotó: 20TH CENTURY FOX TELEVISION / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

Kiemelt kép: ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP