„Nőként egy nővel éltem át életem legjobb szeretkezését”

A 24.hu párkapcsolatokkal foglalkozó blogjához megérkezett az első olyan olvasói levelünk, ami egy azonos nemű párkapcsolatról szól. Olvasónk gondja tulajdonképpen hasonló, mint azoké a férfiaké, akik kénytelenek elviselni, hogy a feleségük csak le akarja tudni a szexet. Ha te is hasonló cipőben jársz, ha betegséged gátol abban, hogy teljes életet élj, ha elhagytak azért, mert beteg lettél, vagy ha a családi gondjaid annyira leterhelnek, hogy nincs elég időd a magánéletre, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

23 éves egyetemista nő vagyok, távkapcsolatban élek, ő dolgozik, és távol élünk egymástól. A párom 27 éves nő és egy házibuliban ismerkedtünk meg. Nem úgy indult a dolog, hogy komolyabb lesz, de a beszélgetéseinkkel annyira elvarázsolt, hogy nem tudtam mit tenni, teljesen beleszerettem. Beteg, kettes típusú cukorbetegsége van. Eleinte nagyon félénk volt, a betegségéből kifolyólag hirtelen meghízott. Sokáig nem is mert velem találkozni, és csak sötétben bújtunk ágyba, de sikeresen feloldottuk a gátlásokat. Utána vele éltem át életem legcsodásabb szexuális élményeit. Ő volt az első, aki elérte nálam a hüvelyi orgazmust, lebontotta minden korábbi rossz tapasztalatomat. Egyszóval minden tökéletesen működött, leszámítva azt, hogy egy-két hónapig nem is láttuk egymást, cserébe minden nap beszélünk telefonon.

Sajnos néhány hónappal ezelőtt történt egy szomorú dolog, nagyon rosszul lett, azóta magas a vérnyomása, még súlyosabb beteg. Megváltoztak a dolgok kköztünk. Tudtam, hogy ez komoly gond és igyekeztem támogatni, akkor is, most is, de sokszor ilyen messziről nem érzi a támogatást, amit meg is értek. A kapcsolatunkat nehezíti, hogy nem lehetünk minden nap egymás mellett, ebbe kicsit talán bele is fáradtunk.

Ez az első olvasói levelünk, amit leszbikus nőtől kaptunk, aminek örülünk, hiszen jól látható, hogy a párkapcsolati gondok a szexuális irányultságtól teljesen függetlenek. Olvasónk, Léna levelét lentebb közzétesszük, és mindamellett, hogy a távolság is probléma a kapcsolatában, meg kell küzdeni leszbikusként a női libidóhiánnyal.

„A rosszulléte óta a szexuális életünk eléggé megváltozott, van, hogy nincs is. A betegsége előtt tüzes volt, szenvedélyes. Mindig bevetettünk valami újdonságot, igyekeztünk mindent megtenni, hogy ne laposodjon el. A rosszullét óta sem az együttlétek gyakorisága, sem a minősége nem olyan, mint volt. Igyekszem nagyon türelmesen hozzáállni, de általában nem nagyon hagyja, hogy kényeztessem, gyakran csak egy gyors kielégítéssel lerendezi a dolgot, és sajnos ilyenkor én érzem magam kellemetlenül, mert nem vagyok az a típus aki csak magával törődik, szeretek adni is, ha kapok.

Hogyan lehetne valahogy ezen a helyzeten változtatni? Mindig azt hajtogatja, hogy én el fogom hagyni emiatt, de eszem ágában sincs, én vele akarok szexelni, nem mással. Sajnos komoly önbizalomhiánya van, amit sokszor se én, se a környezete nem tud orvosolni. Kedveskedek, bókolok neki, éreztetem vele, hogy kívánatos. Csak ezt is gyakran elhárítja. Az is igaz, hogy sokszor elfoglalt, még otthon sem hagyják sokszor pihenni, mivel a szüleit elveszítette, a nagyszüleivel él együtt, így mindig akad valami tennivaló.”

Mit lehet tenni?

Olvasónk azonos nemű párkapcsolatában teljes életet élt egy ideig, amíg a partnere állapota rosszabbodni nem kezdett. A levelében látható, hogy a kezdetektől elfogadja a lányt olyannak, amilyen, ám a partner maximum biológiai szinten éli meg a szexet, nem pedig őszinte vággyal. A betegségek hatással vannak a szexuális életre, ha nem közvetlenül, akkor közvetve: az egyes betegségekből adódó megváltozott önkép is befolyásolhatja, nemcsak a betegség vagy a gyógyszerek.

A betegségek hatással vannak az idegrendszerre, a hormonháztartásra, például a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség a vérnyomásra is hatnak. Ez a szexuális késztetésben, a libidón is megmutatkozik. A magas vérnyomás nemcsak önmagában, hanem az arra felírt kapott gyógyszerek miatt is vágyölő, ennek elkerülésére mindenképpen konzultálni kell az orvossal. Azonban általában nem egy, hanem többféle vágyölő tényező van jelen együttesen akkor, ha egyik napról a másikra eltűnik a libidó.

Az olvasói levél tartalma még egy olyan dolgot mutat meg, ami hatással lehet a pár szexuális életére, mégpedig a családi gondokat. A 24 éves lány a munka mellett ellátja idős szüleit, feltehetően sok a megoldandó probléma az életükben, a folyamatos gondok pedig mentálisan leterhelhetik őt. Ez ellen jó megoldás lenne akár a szeretkezés is, hiszen olyan hormonokat szabadít fel a szex, ami boldogságérzetet adhat, aminek köszönhetően könnyebben állhatunk a problémák megoldásához. A szex helyett/mellett is lehet azért tenni, hogy a libidó visszaálljon, ez rengeteg energiát igényel: testmasszázssal, a mozgással, a rendszeres sporttal, még a jógázással is segíthet valaki önmagán, hogy kilendüljön a megszokott állapotból. Ezek mellett pedig javasolt a meditatív zenék hallgatása.

A jó hír az, hogy ez az állapot is csak most van, a betegségeket ma már az orvostudomány megfelelően képes kezelni, és arra is van lehetőség, hogy a vágygyilkos gyógyszerek helyett másmilyeneket kérjünk. A lelkiállapot elmozdulásához, annak felismerésében, hogy változtatnunk kell magunkon, a partner nem tud segíteni. A legtöbb, amit partnerként tehetünk, ha türelemmel kivárjuk a sorunkat, és nem hagyjuk annyiban a támogatást: beszélgessünk a partnerrel arról, mikor, hogyan látta magát szépnek, akkor milyen körülmények közt élt, mi volt a hobbija, miért érezhette magát jól a bőrében. Randizgassunk, kiránduljunk együtt, töltsünk sok időt távolabb a gondoktól, ezzel is igyekezve teret adni annak, hogy egy kicsit kívülről lássa saját magát a partnerünk, hiszen a betegsége, a munkája és a családja foglalhatja le minden gondolatát.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta