Justin Timberlake vifonhajú fiúcskából szomorú cowboy lett

Ez az egész most vagy egy hatalmas nagy kamu, vagy az egész világgal trollkodik az énekes. Bizarr stílusváltásáról egy kisfilmet is készített.

Justin Timberlake erős stílusváltással indította 2018-at. Erős és érthetetlen stílusváltással, ami egyelőre egy hatalmas nagy kamunak tűnik. De miért volt szükség arra, hogy felvegye a tehénpásztor-jelmezt egy új album kedvéért? És mégis hogyan jutott el idáig az egyik legnépszerűbb fiúbanda legszőkébb tagjaként?

Mindenki ismeri Justin Timberlake-et, az egykor szőke, vifonhajú srácot az ‘N Syncből, aki a Disney-nél kezdte karrierjét Ryan Goslinggal és Britney Spearsszel együtt. Utóbbival igazi celebpárt alkotott, és még összeillő farmerruhát is viselt, majd szakításukból olyan számot írt, hogy azzal a kétezres évek elején megalapozta szólókarrierjét, majd öltönyben és kalapban halmozta sorra a sikereket.

Egészen idáig, mert Justin Timberlake ledobta az öltönyt és újabban pokrócba burkolózva szomorkodik a vadnyugaton.

Február elején jelenik meg Justin Timberlake új albuma, a Man of the Woods, amihez olyan promóvideó készült, hogy az simán lehetne a Túl a barátságon giccses, heteroszexuális változatának trailere is. Az énekes szomorúan cowboykodik benne, a tábortűz előtt tartja karjaiban fiát (?), szerelmesen ölelgeti feleségét, miközben lovak szaladgálnak a behavazott pusztán. Justin Timberlake atlétában, illetve irhakabátban szenved néha könnyes szemmel, néha mindenre elszánt, férfias tekintettel, miközben néha letérdepel a földre, szenved a hóban, vagy nyakig merül egy tóban.

Jessica Biel – Timberlake felesége – közben azt duruzsolja a háttérben, vélhetően az albumról: „Érződnek belőle a hegyek, a fák és a tábortüzek, olyan mint a vadnyugat, csak napjainkban.” Majd megszólal Justin Timberlake is: „Valójában a fiam, a feleségem, a családom inspirálta ezt az albumot, de leginkább az, ahonnan származom.” Ezzel pedig össze is raktuk a képet, Justin Timberlake a vadnyugaton nőtt fel cowboy kalappal a fején, flanelingben, lovak között, és ezt megénekelte egy egész albumon. Egyetlen egy probléma van csak, méghozzá az, hogy Justin Timberlake-nek valójában az égvilágon semmi köze a vadnyugathoz.

Annyira semmi, hogy az egy dolog, hogy nem ott született, de nem is ott nőtt fel. Az énekes ugyanis délen, Memphisben látta meg a napvilágot, majd a Disney és a Mickey Mouse Club miatt Floridában töltötte gyerekkorát, később pedig énekesként és színészként Los Angelesben élt.

De akkor mi ez az egész videó?

Valószínűleg az történt, hogy Justin Timberlake-nek óriási szüksége volt a rebrandingre, és nem csak azért, mert nem hordhat örökké mellényt és kalapot. Az énekest sokan megutálták, miután a 2004-es Super Bowl-on lerántotta a ruhát Janet Jackson melléről, amivel szinte tönkretette az énekesnő karrierjét. És bár utána sorra nyerte a díjakat, vették az albumait és hallgatták a dalait, 2017-ben újra a fél világ ellene fordult, miután kiderült, ő lesz a 2018-as Super Bowl sztárfellépője.

Három hónap múlva esedékes Justin Timberlake-koncert miatt háborognak az emberek
Az egész 13 évvel ezelőtt, Janet Jackson mellbimbójával kezdődött, ami olyan botrányt okozott a televíziózásban, amit addig nem látott a világ.

Ezek után egyértelmű lehetett Justin Timberlake marketingcsapatának, hogy muszáj kitalálni valami olyan újdonságot, amivel ismét el lehet adni az énekest. Kellett valami izgi, új és vonzó. Így juthattak el a vadnyugatig illetve a cowboy-témáig, na meg a flanelingekig, amiről – és most mindenki kapaszkodjon meg – Timberlake új albumán egy komplett dal szól majd. Mármint komolyan, ott virít a számcímek közt, hogy Flannel.

Van viszont itt valami egészen furcsa is – már azon túl, hogy úgy néz ki, Justin Timberlake elképzelt magának egy nemlétező eléletet és egy új stílust. Méghozzá az első szám az albumról, amihez már videóklip is készült. A Filthy című dalban egyrészt nincs semmi vadnyugatos vagy tehénpásztoros dolog, sem képileg, sem zeneileg. Másrészt úgy kezdődik a szövege:

Az irigyek majd azt mondják, ez az egész kamu.

Mintha előre tudta volna, hogy ki fogják röhögni a cowboyosdi miatt. Na meg furcsa az is, hogy a klipben Timberlake egy Steve Jobshoz kísértetiesen hasonlító fickóként mutat be a közeli jővőben valamiféle ázsiai tech-konferencián egy táncoló robotot, aki aztán a közönség előtt kezd orgiába a táncoslányokkal.

A számban egyébként semmi újítás nincs, pont annyira justintimberlake-es, mint az énekes ezt megelőző összes eddigi száma, és valójában még a videóklipben sincs az égvilágon semmi különleges. Sőt a robot néha még egészen gagyinak is néz ki, a videó legutolsó jelenétről pedig inkább ne is beszéljünk.

Hogy az albumon hallható többi szám vadnyugatosabb lesz-e a Filthy-nél, ahogyan azt Timberlake az egyperces giccsvideójában ígéri, csak február elején derül ki. Akkor jelenik meg ugyanis az új album, illetve az énekes akkor lép fel a Super Bowl-on. Csak reménykedhetünk benne, hogy nem pokrócba burkolózva és cowboy kalapban.

Kiemelt kép: Getty Images/Gary Gershoff