Miért posztolja minden celeb azt, hogy #MeAt14?

A jelenség mögött nagyon szomorú dolgok állnak.

A hashtagekkel ellátott képek tökéletesen alkalmasak arra, hogy valami olyat osszunk meg a világgal, amiről úgy érezzük, mindenkinek tudnia kell. Megoszthatjuk így boldogságunkat, vagy akár csalódottságunkat ismerőseinkkel, de kifejezhetjük akár együttérzésünket is számunkra teljesen idegen emberek felé. A #MeAt14 vajon melyik kategóriába sorolható bele?

Ellen Page vallomása: „Meg kellene dugnod, hogy rájöjjön, leszbikus!"
A színésznő közösségi oldalán vallott először az esetről.

Spoiler: sajnos utóbbiba. A hashtag inspirálója Leigh Corfman volt, aki a Washingtonp Postnak mesélt először történetéről: még csak 14 éves volt, amikor szexuális ajánlatot kapott, a tőle tizennyolc évvel idősebb Roy Moore-tól, aki ebben az időszakban ügyvédi asszisztens volt, később azonban Alabama állam főbírója, illetve a Republikánus Párt egyik politikusa lett.

Moore az alapítója és elnöke az Erkölcsös Törvények Alapítványának. 

Corfman 1979-ben találkozott először a politikussal, amikor a Etowah megyei bíróságon édesanyjával közösen arra vártak, hogy szólítsák őket. Ekkor lépett oda hozzájuk Moore, aki bemutatkozott a két nőnek, majd a behívást követően rávette Corfman anyját arra, hogy hagyja kint vele lányát. Azt mondta:

Ó, nem akarod, hogy bemenjen és mindent halljon. Kint maradok vele. Akkor azt gondoltam, hogy milyen kedves, hogy figyelni akar a kislányomra

– nyilatkozta Corfman édesanyja.

Moore beszélgetést kezdeményezett az akkor még csak 14 éves lánnyal, majd elkérte telefonszámát. Első találkozásukkor megcsókolta, a másodiknál pedig fehérneműre vetkőztette és fogdosni kezdte a lányt, majd kezét saját fehérneműjéhez irányította. Nem Corfman volt az egyetlen kiskorú akit megkörnyékezett a politikus:

Moore tagadja az ellene felhozott vádakat és úgy érzi, hogy ezek csak egy lejárató kampány részeit képzik.

Ezek az állítások teljesen hamisak és kétségbeesett politikai támadások a demokratikus oldaltól. Ez a “szemét” tökéletes meghatározása az álhírnek

– nyilatkozta a politikus.

Tizennégy éves önmagárról posztol mindenki

A történetek napvilágra kerülése után a Twittert gyakorlatilag elárasztották a #MeAt14, tehát #Én14Évesen hashtaget viselő képek. A fotók megosztói bejegyzéseikkel szeretnék felhívni a figyelmét arra, hogy a gyerekeknek védelemre és támogatásra van szükségük, felnőttek által elszenvedett mentális és fizikai bántalmazások helyett.

Az első ilyen fotót egy ügyvéd, Catherine Lawson tette közzé:

Nem tudsz beleegyezni 14 éves korodban. Sem Alabamában, sem máshol. #Én14Évesen

– írja Lawson, akinek bejegyzése szinte lavinaként tarolt végig az interneten, hiszen a kép feltöltése óta már több, mint ötvenezren mutatták meg, hogy hogyan néztek ki ebben a korban, köztük például Lizz Winstead is.

Ez vagyok én 14 évesen. Benne voltam a tornász csapatban és énekeltem a kórusban. Nem randiztam egy 32 éves férfival

– írja bejegyzésében Winstead.

Sajnos azonban voltak olyanok is, akik Corfmanhoz hasonló történeteiket osztották meg a hashtag segítségével.

Ez vagyok én 14 évesen — ennyi idősen már túl voltam azon, hogy egy felnőtt férfi bántalmazott. Elvesztem. Anorexiával, bulimiával, álmatlansággal, alacsony önbecsüléssel küzdöttem és már akkor elkezdtem inni. Így néz ki egy szexuális zaklatás utóhatása

– meséli el történetét Laura Parrott Perry.

Sztárok is a gyerekek védelmére keltek 14 éves kori képeikkel

Több celeb, köztük például a Bűbájos Boszorkák sztárja, Alyssa Milano is kiállt Corfman mellett.

Imádtam a bátyámat és a kutyámat, Puccit. Nagy hajam volt. Boldog voltam. Ártatlan voltam

– írja bejegyzésében Milano.

A színésznő nem először osztotta meg gondolatait ilyen és ehhez hasonló társadalmi problémákban. Milano a Wainstein-botrány kirobbanása után szintén egy Twitter-bejegyzés segítségével biztatott minden szexuálisan zaklatás áldozatául esett nőt, hogy ne féljenek elmesélni történeteiket.

Az humorista és színész Sarah Silverman szintén megmutatta 14 éves önmagát követőinek:

Én 14 évesen a barátommal. Csak vicceltem, a matek tanárommal vagyok a képen

– írja bejegyzése alatt egyértelmű utalásként a humorista.

Katie Couric 1979 óta az Egyesült Államok egyik leghíresebb televíziós műsorvezetője, első könyvével pedig – ami a Best Advice I Ever Got: Lessons from Extraordinary Lives címet kapta – szinte azonnal felkerült a New York Times bestseller listájára. Couric szintén kiállt a gyermekek védelméért.

Nagyon sok csokis sütit ettem és táncolni tanultam és nem aggódtam azért, hogy egy 32 éves férfi megpróbál “megtáncoltatni”

– írja bejegyzésében a műsorvezető.

Harvey Weinstein botrányának kirobbanása óta gyakorlatilag napi rendszerességgel bújnak elő és mesélik el történeteiket azok, akiket életük során meggyaláztak és szexuálisan zaklattak. Sokan teszik fel a kérdést, hogy ennyi év távlatából miért van szükség erre? A válasz nagyon egyszerű:

ha ezek a nők és férfiak megosztják a világgal, hogy mi történt velük a múltban, akkor azon kívül, hogy kiderülnek a mocskos dolgok, a korábbi abúzust elszenvedők nem érzik úgy, hogy egyedül lennének.

(Kiemelt kép: Roy Rochlin/Getty Images)