Tommy Cash elveri az agyad, mint a kétfenekű dobot

Szakadj ki a valóságból egy posztszovjet trippel a freak showk-k világába.

 

„I call you to forgive my speaking of english Jona Fen, as I’m not so premium with it”köszönti zagyva angolsággal Ukrajnában Alex (Eugene Hutz) Jonathant (Elijah Wood) Liev Schreiber 2005-ös, Everything is illuminated (Minden vilángol) című filmjében.

A groteszk road movie-ban a fiatal New York-i zsidó író, Jonathan Safran Foer családja gyökereit próbálja felkutatni a posztszovjet állam egy kis falujában, egy erre szakosodott, családi sufnicég segítségével. A filmben minden benne van, ami nosztalgiával árasztja el azokat, akik személyesen élték meg a Szovjetunió széthullása utáni időszakot. Persze van benne sok minden más is, felemelő és földbe döngölő részletek egyaránt, de most maradjuk annál a jelenségnél, amikor az évtizedekig tiltott, titokban rajongott nyugati kultúra ráömlött a felszabadult keletre. Ezt a kaotikus időszakot idézi meg Tommy Cash észt rapper, aki szeptember 22-én lép fel a Budapest Parkban.

Ahogy az amerikamániás Alexhez a filmben, Cash-hez is gyakorlatilag hozzánőtt Adidas melegítője, és mindketten ugyanazt a szlávos akcentussal tört katyvaszangolt beszélik. Hasonlóak a gesztusaik is, csak Cash sokkal nyersebb, szókimondóbb és bizarrabb. A balti gettó közepén, egy orosz lakótelepen felnőtt rapper gyakorlatilag a posztszovjet Die Antwoord, aki a leghátborzongatóbb freak show-k eszköztárával beszél komoly társadalmi jelenségekről.

Cash hatalmas lendülettel söpör végig Európa klubjain és fesztiváljain erőteljes műsorával. Tavaly a megkapta a legjobb klipért járó díjat az Estonian Music Awards-on, a Vinaloto című számához forgatott, meglehetősen extrém videóért. Magyarországon pedig idén másodszor lép majd fel a Brains különleges vendégeként. Jegyek IDE KATTINTVA válthatók, kedvcsinálónak pedig, íme, a díjnyertes videó.