Legközelebb, ha bárki azt meri mondani, hogy “bezzeg a mi időnkben”, nyugodtan dugd az orra alá ezt a cikket

Mi azt sem tudtuk, mi a drog! Ahha, persze!

Aki találkozott már nála idősebb emberrel (a legtöbben találkoztunk), az tudja, hogy az idősebbek általában nem csak tapasztaltabbak, hanem okosabbak is, mint az ifjabb társaik. Ebből logikusan következik, hogy a kicsit idősebbek kicsivel tudnak többet az életről, a jóval idősebbek pedig sokkal. Otthon a híradó közben szinte mindenkinek végig kellett már legalább egyszer hallgatnia az unásig ismételt

Bezzeg a mi időnkben…

kezdetű gondolatokat, amelyek rendszerint arról szóltak, hogy régen közel sem volt annyi züllés, mint amennyi ma van.

Régen minden jobb volt!

Ez a gondolkodás persze nem feltétlen korfüggű, sokan már fiatalon is olyan erős szavakkal dobálóznak, hogy “beteg az emberiség”, vagy ott van a már jól ismert kommentelőbölcsesség,

a világ megérett a pusztulásra.

Nos, ha már unjátok, hogy egyesek folyamatosan a romló közerkölcsön és az elfajuló fiatalságon agonizálnak, akkor mentsétek el és ha szükséges, szigorú ábrázattal, egyenes mutatóujjat lóbálva vegyétek elő ezt a cikket, mert most olyan pofont kapnak a károgók, hogy a tajgetosz pozitív adja majd a másikat.

Most jön a jó rész

Az Egyesült Államokban a Michigan Egyetemen 1990 óta végeznek arra vonatkozó kutatásokat, hogy milyenek a fiatalok drogfogyasztási szokásai. A minden évben elvégzett anonim teszt viszonylag nagy mintával dolgozik (évente 45 ezer 8. és 10. osztály közötti tanulót kérdőíveztetnek), így még a kultúrális és politikai különbségeket figyelembe véve is tanulságos eredmények születnek évről évre.

Az egyetem felmérései természetesen nem csak és kizárólag a klasszikus értelemben vett drogokra terjedtek ki, rákérdeztek arra is, hogy ki mennyi kávét, cigarettát, és alkoholt fogyaszt napi, heti vagy havi rendszerességgel. Ez többek között azért is fontos, mert a kérdőív nem tesz álszent módon különbséget az alkohol és mondjuk a marihuánafogyasztás között.

Alkoholfogyasztás.

Kiderült, hogy az ez évi adatok szerint a mai fiatalok sokkal kevesebb alkoholt és kábítószert fogyasztanak, mint azok, akik 1990-ben voltak hasonló korúak.

Az elmúlt évtizedekben a dohányzás népszerűsége csökkent a legdurvábban a tinik a körében. 1991-ben még a megkérdezettek 11%-a szívott el egy nap fél doboznál több cigit, 2016-ra ugyanez az arány már csak 1,8%-os volt. A marihuánafogyasztás is csökkent valamelyest, a 90-es évek elején a középiskolások 11,8%-a szívott füvet, ez a szám a 2016-os adatok szerint már csak 9,4%-ot mutatott. Az alkoholfogyasztás adatai a marihuánához mérve számban és az arányokat tekintve is hasonlóan alakultak.

A szakértők nem biztosak benne, hogy mi okozhatja a lassú, de biztos csökkenést, mivel rövid távon a kábítószer és az alkoholellenes kampányok hatásai eddig nem voltak egyélrteműen nyomon követhetők. Ennek ellenére mégis sokan azt gondolják, hogy a drogok elleni hadjáratok most végre, negyed évszázad után célba értek.

Vice