Politika, humor, előítélet: az Emmy-díj 67 éve

Ottani idő szerint vasárnap rendezik meg a 68. Emmy-díj átadóját. Emiatt arra gondoltunk, ráhangolódásként szemezgetünk az elmúlt évtizedek legjobb pillanataiból.

1949

Ebben az évben rendezték az első Emmy-t, így erre valószínűleg egyetlen olvasónk sem emlékszik. Az archív képen éppen január 25-e van, Mayor Fletcher Bowron bejelenti, hogy kik nyerték az első díjakat. Három kategóriában osztottak szobrot: a legnépszerűbb televíziós programok közül, a legjobb tévéfilm és a legkiemelkedőbb televíziós személyiségek közül választottak.

Fotó: Europress / Getty

1954

Egyre nagyobb, ma is ismert neveknek is elkezdtek díjakat osztani. Itt éppen Barbara Streisand látható, aki a My name is Barbaráért kapta a szobrot.

Fotó: Europress / Getty

1975

Lucille Ball összesen négy Emmy-t nyert, ebben az évben viszont ő adta át az egyik díjat. A szemüvegét viszont elfelejtette magával vinni, így egy kis (inkább aranyos, mint kínos) szünet következett, mire valaki felhozta neki. Itt 1953-ban látható férjével Desi Arnazzal, miután szobrot kapott.

Fotó: Europress / Getty

1979

Bár aznap egyikőjük sem nyert semmit, Robin Williams és John Ritter is remekül mulattak. Williamset egyébként összesen nyolcszor jelölték, ebből kétszer őt választották győztesnek: 1987-ben és egy évvel később.

Fotó: Europress / Getty

2001

“Kis” ugrással átléptük az ezredfordulót és elérkeztünk az 53. díjátadóhoz, amit Ellen DeGeneres vezetett. Nemcsak amiatt volt különleges az este, mert a műsorvezető egy hattyúruhában vezette, de azért is, mert eredetileg 16-án lett volna, de a terrortámadás miatt elnapolták. Végül az október 7-i dátum is november 4-re módosult az afganisztáni háború miatt. A jelmez egyébként utalás volt Björk év eleji Oscar-szerelésére.

Fotó: Europress / Getty

2002

Egy évvel később nemcsak a Jóbarátok című sorozatot, de főszereplőjét, a Rachel Greent alakító Jennifer Anistont is díjazták. A színésznőnek ez volt az első és egyetlen Emmy-díja annak ellenére, hogy a sorozat miatt 2000 és 2004 között hatszor, A stúdió miatt pedig 2009-ben is jelölték.

Fotó: Europress / Getty

2004

Két évre rá Sarah Jessica Parker is hasonlóképpen járt: bár 1999-től kezdve minden évben jelölték a díjra a Szex és New York miatt, de azt csak az év szeptember 19-én vehette át.

Fotó: Europress / Getty

Meryl Streep is nyert díjat 2004-ben (Angyalok Amerikában), ami azért is jó, mert szinte mindig humoros beszéddel készül. Itt például azt mondta: „Tudják, néha én magam is azt gondolom, hogy túlértékelt vagyok. Na, a mai napon viszont nem!”

2010

Jimmy Fallon műsorában is központi szerepet kap a zene és az ének. Ezért annyira nem volt meglepő, amikor a 2010-es gálát (aminek műsorvezetője volt) úgy nyitotta meg, hogy a Glee sorozat szereplőivel Bruce Springsteen Born to run című dalát adták elő.

2011

Ebben az évben a vígjáték kategóriában jelölt legjobb női főszereplők mindegyike a színpadra ment mialatt kihirdették a győztest közülük. Aki nem más lett, mint Melissa McCarthy, aki a Mike és Molly miatt kapott szobrot.

Fotó: Europress / Getty

Szintén 2011-ben kapott díjat Kyle Chandler a Tiszta szívvel fociban nyújtott alakításaiért. A színész annyira meglepődött, hogy nem is készült beszéddel.

2012

2012-ben Jimmy Kimmel zseniális beszédet mondott, amibe politikát is vitt. Szerinte a republikánus elnökjelölt, Mitt Romney gyerekkoráról szól a Downtown Abbey, és csak remélni tudja, hogy Barack Obama kedvenc sorozata nem a Homeland.

Fotó: Europress / Getty

2014

A Városfejlesztési osztály női főszereplője szerencsére a való életben is humoros. „A következő díj átadója arra kért, hadd írja meg ő saját maga a felkonferáló szövegét. Köszöntsék a színpadon Beyoncét!” – mondta Seth Meyers, majd a színpadon megjelent Amy Poehler.

Fotó: Europress / Getty

2015

Tavaly Viola Davis elsőként vehetett át díjat színes bőrű nőként. Elsöprő beszédében azt mondta: „Az egyetlen dolog, ami a színes bőrű nőket bárki mástól megkülönbözteti, az a lehetőség”.

Fotó: Europress / Getty

 

Címkék: emmyemmy 2016