Eurovízió: Az első ötben kell végeznie Freddie-nek

Hiányozni fognak az erdélyi magyarok szavazatai, de talán így is előkelő helyen végez majd Fehérvári Gábor Alfréd Stockholmban. Zsűritagokat és énekeseket kérdeztünk Freddie előadásáról és esélyeiről.

Mint megírtuk, kedden este az előválogatón a Magyarországot képviselő Freddie bekerült az Eurovíziós Dalverseny döntőjébe.

Fehérvári Gábor Alfréd, azaz Freddie négy társával állt színpadra Stockholmban: három vokalistával – a Fool Moon acappella csapatból Mészáros Tamás, Molnár Gábor és Wodala Barnabás -, valamint Baranya Dávid táncossal adták elő a Pioneer című dalt, amit óriási üdvrivalgással fogadott a helyszínen szurkoló 16 ezer fős közönség.

A keddi elődöntőt megelőzően minden ország nemzeti zsűrije is pontozta a produkciókat, fele arányban ez döntött a továbbjutókról. Az Eurovíziós Dalfesztivál öttagú hazai zsűrijében Rakonczai Viktor, Lotfi Begi, Wolf Kati, Frenreisz Károly és Novák Péter bírálta az elődöntő mezőnyét, Kati ráadásul a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon már képviselhette is hazánkat a What About My Dreams? című dallal.

A nemzeti zsűri miatt már kétszer is láthattam Freddie produkcióját, ami szerintem eszméletlenül jól sikerült. Megkockáztatom, hogy a keddi elődöntőn még jobb is volt, mint a hétfői főpróbán. Nagyon drukkolok neki, a dal telitalálat, kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul nagyon jó énekes, jól néz ki és van benne energia. Véleményem szerint jó eséllyel ott lesz az első ötben!

Fotó: Facebook

Szintén a nemzeti zsűri tagja Lotfi Begi, aki már egy kicsit óvatosabban fogalmaz a végeredménnyel kapcsolatban.

Már itthon látszódott, hogy ez egy nagyon jó dal, és hogy Freddie biztosan énekel, hangilag nem érződik rajta az izgulás a színpadon. Olyan érzésem volt az előadás közben, mintha egy cd szólt volna, a vokálban sem volt hiba, nagyon egyben volt az egész. Azonban sajnos nem lehet különválasztani az Eurovíziót a politikától. Romániát idén kizárták, így az erdélyi magyarok nem tudnak ránk szavazni, pedig ez mindig sokat számított. Azért persze pozitívan állok hozzá, bízom a jó eredményben.

Zsédenyi Adrienn énekesnő, A Dal egyik idei zsűritagja izgalommal követte a hétfői elődöntőt, és jó eredményt jósol a magyar indulónak.

Nagyon tetszett Freddie produkciója, még többet tett bele a korábbiaknál. Érzelmileg sokkal több volt, mint amit itthon láthattunk tőle. Az átütő előadásból is látszik, hogy ő egy nagyon jó előadó, és a Pioneer egy nagyon odavaló dal. Esélyeket nagyon nehéz lenne latolgatni, de a dal mondanivalója és Freddie személyisége miatt bízom benne, hogy jó helyen fogunk végezni.

Az 1998-as Eurovízión Magyarországot képviselő Charlie bár drukkol Freddie-nek, ő maga nem látta a produkcióját és a dalfesztivált sem követi figyelemmel.

Azóta nem nézem az Eurovíziós Dalfesztivált, hogy szerepeltem ott, tévém sincsen, így sajnos nem láttam Freddie produkcióját, csak hallottam róla. Összességében megvan a véleményem a dalfesztiválról, mert nem látok benne egyéniségeket. Énekelni persze tud mindenki, de a jó dalok és a karakterek hiányoznak. Ettől függetlenül szeretek mindenkit, nem kötekszem a fiatalokkal, sok sikert kívánok az idei magyar indulónak.

Freddie ma reggel azt nyilatkozta, hogy kissé fáradt, de annál boldogabb, mert nagyon jól összeállt a csapat a végére; ahogy fogalmazott: szinte együtt lélegeztek a színpadon. Az énekes azt is elmesélte, hogy a közönség a műsor alatt egy pirosan világító karkötővel jelezte, hogy mennyire tetszett nekik az adott dal. Miután lejött a színpadról, azt látta, az aréna vörösben úszott.