Kilenc év rabszolgasorban

Véget érhet a rémálom. Kártalaníthatják az embertelen körülmények közt dolgoztatott kétegyházi férfit. Kérdés persze, mennyien lehetnek még hasonló helyzetben?

A Szegedi Ítélőtábla – mint harmadfokú bíróság – hozott ítéletet egy kétegyházi pár ellen, akik közel kilenc éven át rabszolgasorban dolgoztattak egy nekik kiszolgáltatott férfit. 2002-ben tisztes ellátás ígéretével édesgették magukhoz áldozatukat. Elvették az iratait, majd később a pénzét is, megakadályozva ezzel a szökését.

Előbb a házukban, majd a Kétegyháza mellett álló tanyájukon dolgoztatták. A férfit embertelen körülmények közt szállásolták el. Rendszeresen szidták, egy-egy kifogásolhatóan elvégzett munka után pedig meg is verték. Később hitelt vetettek fel vele amit utána nem törlesztettek.

A férfi nyolc év kilenc hónap után tudott megszabadulni fogvatartóitól. Egy másik büntetőügy miatt nyomozók jártak a Békés megyei tanyán. Nekik mert beszámolni arról, hogyan is bánnak ott vele.

A táblabíróság közleményéből kiderül, a pár korábban egy nőt is dolgoztatott a birtokán. Az asszony egy évet töltött a kegyetlen páros keze alatt, ő azonban meg tudott szökni tőlük.

Az ítélőtábla kimondta: a vádlottak kötelesek egyetemlegesen megfizetni L. István János sértett magánfél részére 7 millió 69 ezer 383 forintot, míg R.-né Z. Mária részére 312 ezer 940 forintot az ítélet jogerőre emelkedését követően, 30 napon belül – olvasható a bíróság közleményében.

A Szegedi Ítélőtábla egyébiránt helyben hagyta a vádlottakra kiszabott börtönbüntetést. E szerint a páros női tagjának 4 évet, a férfinak 4 év 6 hónapot kell rács mögött töltenie.

Mennyien lehetnek még?

Egyre gyarabban derül fény ilyen esetekre. Alig néhány hete emelt vádat a szegedi ügyészség egy sándorfalvi férfi ellen aki szinte szó szerint kényszermunkára fogott egy fogyatékos férfit. A vádirat szerint áldozatait egy disznóóllal egybenyitott fészerben szállásolta el.

Tavaly nyáron öt, terror alatt dolgoztatott napszámost szabadítottak ki a rendőrök egy csanádpalotai vállalkozó kezei közül. A férfi, a nyomozati anyag szerint romlott, penészes ételekkel etette munkásait.

A legismertebb talán mégis a gádorosi csicskáztatók ügye. Az állattartásból élő család éveken át robotoltatott idős, beteg embereket. Házaikat, vagyontárgyaikat elvették, illetve hiteleket vetettek fel velük. Mindezért szidalmakat és verést kaptak viszont.