A stressz az élet sava, borsa?

Létezik jó stressz is, mégis legtöbben csak a káros hatásait ismerik.

Naponta több helyről halljuk, ahogy panaszkodnak egymásnak ismerősök: stresszes világban élünk. Mindenki áhítozik a csend, a nyugalom, egy kis pihenés után.

Szeretnénk teljesen kiiktatni az életünkből. De vajon ki lehet? Minden stressz ártalmas? Egyáltalán mi a stressz? A stressz elmélete szerint minden élőlény általános vészreakcióval válaszol az őt ért fenyegetésekre. Bármilyen külső hatás, amely a szervezet egyensúlyi állapotát veszélyezteti, olyan folyamatokat indíthat el, amelyek igyekeznek helyreállítani a megbillent egyensúlyt.

Jó és rossz stressz

Biztos, hogy minden esetben megbetegít? Röviden válaszolva: ha így lenne, bizonyára kihalt volna már az emberiség. Hiszen nincs stresszmentes élet. Ám ez nem is probléma, mert nem csak negatív stressz létezik.

A stressz ugyanis alkotó energiáink forrása, cselekvésre ösztönöz, és segíti küzdelmeinket. A „jó” stressz tehát annyit tesz: kihívás, késztetés, feszültség, igénybevétel. Segít, hogy reggelente frissen, elevenen ébredjünk, hogy napközben lelkesek, pozitívak, kreatívak legyünk. Segít versenyt futni, előadást tartani, még szerelmeskedni is. A stressz sarkall, hogy a kitűzött határidőre elkészüljünk a munkánkkal.

A túlzott, kontrollálhatatlan „rossz” stressz azonban felmorzsolja energiáinkat, kiég az ember, tönkreteszi kapcsolatait, karrierjét, aláássa az önbizalmát, és károsítja az egészségét. Olyan ez, mint a tűz: hasznunkra fordíthatjuk, ha képesek vagyunk kordában tartani, és kontrollálni. Ha viszont elszabadul, akkor pusztítóvá válik.

Van, aki a sporttal, jó nagy alvással lazít, van, aki a relaxációra esküszik.

Egy biztos: a “rossz” stressz legyőzhető a következő 7 tippel

1.Figyelj oda a légzésedre. Különösen stresszhelyzetekben fontos, hogy egyenletes és mély hasi légzést végezz, mert ez megnyugtat.

2.Ugyanígy hasznos óránként legalább 1-2 percre felállni attól, ami épp csinálsz, és alaposan kinyújtózni.

3.Egyszerre próbálj meg csak egy dologgal foglalkozni. Ehhez segítség lehet, ha minden hét elején átgondolod a fő feladatokat és listát írsz róluk.

4.Tanulj meg nemet mondani akkor, amikor már egyébként is túl elfoglalt vagy.

5.A testmozgás már önmagában is jó stresszoldó, ám ha olyan módszert keresel, ami a két funkciót a legjobban egyesíti, akkor próbáld ki a jógát.

6.Szánj naponta legalább fél órát magadra, amikor csak azt csinálod, amihez kedved van. Az sem baj, ha ez éppen semmittevést jelent.

7.Vedd körül magad olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad!