Három év fogházat kapott a hibázó nőgyógyász

Az orvos műtét közben átlyukasztotta betege méhfalát. Bár rájött, hogy hibázott, mindent megtett, hoyg ez ne derüljön ki. A nő három hét múlva meghalt.

A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek az orvost. Három év fogházbüntetésssel sújtották, az ítélet jogerős. A Békés megyében háziorvosként praktizáló vádlottat öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi tevékenység gyakorlásától is.

A 31 éves nőt 2008 nyarán műtötte meg választott orvosa egy abbamaradt vetélés után. Mint utóbb kiderült, operáció közben a nőgyógyász átlyukasztotta a méhfalát és két helyen a vékonybelét is megsértette.

A páciens már ébredéskor panaszkodott, hogy fáj a hasa, szobatársai szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött. Orvosa azonban nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt neki gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a beteget az ügyeletes orvosnak, állapotát a valóságosnál jobbnak tüntette fel, és az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

A rendellenességet másnap,a  váldott egyik kollégája fedezte fel utlrahang-vizsgálat közben. Az orvos azt javasolta, a beteget azonnal műtsék meg.  A nőgyógyász azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta főnökei elől.

Az asszonyt – egy újabb ultrahangvizsgálat után – következő nap operálták meg, ekkor derült fény a sérülésekre és arra, hogy hashártyagyulladás alakult ki nála. Két nappal később az intenzív osztályra került, vérmérgezése lett, három héttel később pedig meghalt. A műtéti hiba és a feltáró beavatkozás között csaknem negyven óra telt el.

A korábban meghallgatott kilenc orvosszakértő egyetértett abban, hogy ha a rendellenességet hat órán belül felfedezik, a nőt valószínűleg meg tudják menteni.

Elsőfokon októberben született ítélet az ügyben: ugyancsak három év fogház. Azért került másodfokra az ügy, mert a vádlott és védője nem fogadta el a döntést, fellebezést nyújtottak be.