Tovább élnek a pesszimisták?

Azok az idős emberek, akiknek kisebbek az elvárásaik saját hátralevő életükkel kapcsolatban, nagyobb valószínűséggel élnek hosszú és egészséges életet, mint azok, akik derűs, boldog napokra számítanak életük végéig.

A Psychology and Aging című online lapban megjelent friss kutatást vezető Frieder R. Lang, a németországi Erlangen-Nürnberg Egyetem munkatársa elmondta, vizsgálataik alapján úgy tűnik, az optimisták számára kedvezőtlenebbek a jövőbeni kilátások, mint a pesszimisták számára, utóbbi hozzáállás ugyanis arra ösztönzi az embert, hogy óvatosabban, megfontoltabban és körültekintőbben élje mindennapjait – írja a HáziPatika.

Lang és munkatársai 1993 és 2003 közötti adatokat néztek át, melyek nagyjából 40 000 tizennyolc és kilencvenhat év közötti személy felmérésével készültek. A szakemberek korcsoportok alapján három kategóriába osztották az alanyokat: 18 és 39 év közöttiekre, 40 és 64 közöttiekre, valamint 65 év felettiekre. A vizsgálatban résztvevőket arról kérdezték, mennyire elégedettek mostani életükkel, és mit gondolnak, mennyire lesznek elégedettek öt év múlva.

A cikk folytatásához tovább a HáziPatika.com-ra!