Meteor eladó!

Ellepték a meteor-gyűjtők Oroszországot: az internetet pedig a „Meteor eladó!” apróhirdetések. Nem is csoda, hiszen ára vetekszik az aranyéval. Sőt!

Mint hírül adtuk, péntek hajnalban, magyar idő szerint 5 óra körül, hatalmas meteorzápor zúdult Közép-Oroszországra. Az Urál-hegység déli részén található Cseljabinszk felett robbant be a Föld légkörébe a meteor. Csaknem 1200 ember sérült meg, amikor a meteor felrobbant.

Az Urals Federal University tudósai találták meg az első bizonyítottan a pénteki meteorrobbanásból származó darabokat a Chebarkul-tó körül. Be is indult a meteorláz.

Mindegyik meteordarabkát mágneses mező veszi körül és szokatlanul magas sugárzást bocsátanak ki. Ez bizonyítja, hogy az űrből származnak. A meteor darabjai már meg is jelentek az apróhirdetések kínálatai között, többek között az Avito.ru internetes áruházban. Egyes darabokat 6500 fontért bocsátottak áruba, de már kaphatunk 11 fontért is meteort- írja a Dailymail.

Érdemes azonban résen lennie annak, aki meteort szeretne vásárolni. Sokan sima kavicsokat is összeszedegetnek, és meteorként dobják fel az internetes oldalakra. Nagy üzlet amúgy a meteorvadászat: egyes becslések szerint 2200 dollár/gramm a jelenlegi piaci értéke. Ez negyvenszerese az arany jelenlegi árának.

De nem mindenki ilyen profitorientált: „Meg fogom tartani. Miért is adnám el? Eddig sem voltam gazdag, nem érdekel a pénz.”- nyilatkozta egy nő a fekete kis kavicsot szorongatva a Rossiya-24 állami televíziónak-adta hírül a Reuters.