Felakasztották a kutyáikat – elmarasztalást kaptak

Felakasztotta majd egy kútba dobta egy harkakötönyi férfi és az élettársa két kutyáját. Mindkettőjüket jogerősen elmarasztalta a Kiskunhalasi Városi Bíróság.

A kegyetlen állatkínzást a vádlottak volt alkalmazottja is végignézte, segítenie kellett a tetemek eltüntetésében. Később ő értesítette a Halasi Állatvédőrséget.

Komoly felháborodást váltott ki az eset tavasszal, amikor történt az eset a Harkakötönytől nem messze lévő tanyán. A 69 éves gazda két kutyáját akasztott fel egy fára, majd az élettársával egy közeli romos tanya udvarán zsákba kötözve egy kiszáradt kútba dobták. A szerencsétlen állatok hosszú percekig tartó haláltusáját végignézte a gazda alkalmazottja is, akinek elmondása szerint segítenie kellett a tetemek eltüntetésében. Az udvari kisegítőként dolgozó asszony csak másnap, merte értesíteni a halasi állatvédőröket a történtekről.

A halasi tűzoltók hozták a kút mélyéből a felszínre az elpusztult kutyák tetemeit, mindkettő nyakán még ott volt a hurok, amivel felakasztották őket. Később a hatósági állatorvos vizsgálata is megállapította, hogy az állatok halálát fulladás okozta.

A kiskunmajsai rendőrösön előállított állatkínzással gyanúsított 69 éves férfi 60 éves élettársa beismerő vallomást tettek. A halasi bíróság tárgyalás mellőzésével, gyorsított eljárásban vizsgálta az ügyet, azóta jogerős határozat született. A bíróság nem szabott ki büntetést, de megállapította a vádlottak bűnösségét, a férfit három év, míg a nőt 2 év próbára bocsátotta. Vagyis, ha ezen az időn belül ismét összeütközésbe kerülnek a törvénnyel, akkor az állatkínzásért is kiszabják rájuk a büntetést.

Az állatvédők tiszteletben tartják a bíróság döntését, ugyanakkor túlságosan enyhének tartják a határozatot. Megítélésük szerint végre alkalmazni kellene az elmúlt években szigorított Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó részét, amely szerint egy ilyen bűncselekményért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az állatkínzás elkövetője.