Vágási Feri és a többiek

Van aki már teljesen megfeledkezett róla, van aki pedig ma is szívesen visszanézi a retro magyar sorozatokat. A ’80-as ’90-es évek legkedveltebb teleregényeit mi is csokorba gyűjtöttük.

Népszerű magyar, folytatásos TV-műsorok, melyekre nemcsak az idősebb, hanem az ifjabb generáció is szívesen emlékszik vissza. A sorozatok szereplői akarva-akaratlanul is közel kerültek a nézők szívéhez, így napjainkban is sokan elevenítik fel az ismert részeket, a videómegosztók segítségével. Most mi is csokorba gyűjtöttük a 3 legkedveltebb hazai szériát.

Azok a gazdagréti arcok

1987 februárjától egészen 1999 december 30-ig összesen 331 epizódot gyártottak a Szomszédok című sorozatból. A népszerű magyar teleregényt megszűnése után többször ismételték a csatornák. A cselekmény egy panelházban, a gazdagréti lakótelepen játszódik, az itt élők mindennapjait, és a kor jellemzőit mutatja be tulajdonképpen a történet. Vágásiék, Takácsék az unokájukkal Almával, na és persze Magenheimék egy emeleten laknak. Tele emberi érzésekkel, gondokkal, intrikákkal, örömben és hazugságban. A sorozat érdekessége, hogy a színészek születési dátuma, gyakran megegyezett az őt alakító figura születésének dátumával, így kisebb csúszással ugyan, de az egyik részben valóban felköszöntötték 70. születésnapja alkalmából Takács Pista (Taki) bácsit, a taxist, vagyis Zenthe Ferencet.

Eddig, eddig vagyok…

„Eddig, eddig, eddig vagyok…” – egy jól ismert mondat Esztergályos Cecíliától, vagyis Szép Károlynétól alias Ágicától a Família Kft.-ből. Magyarország első szituációs komédiáját 1991-ben kezdték el sugározni, akkor még Szép apukát Szombathy Gyula alakította, később Ádám Tamás bújt a főszereplő bőrébe. A humoros sorozat 8 éven keresztül volt műsoron, itt ismerhettük közelebbről a Spáh-ikreket, Xantus Barbarát, vagy éppen Kárász Zénót. A Gát György és Szurdi Miklós nevéhez fűződő műsorból összesen 385 rész készült, a sorozat halálát a kereskedelmi televíziózás megjelenése jelentette, az ottani kínálattal ugyanis nem tudott versenyezni a bájos komédia. Később persze más csatorna is átvette a Szép család történetét, 2005-ben a Viasat 3 vásárolta meg a sugárzás jogát.

Angyalbőrben minden kicsit más

A vasbogdányi laktanya. És az a bizonyos szakasz. Az 1988-ban készült, 13 részes tévéfilmsorozat szintén a Gát-Szurdi páros nevéhez kötődik, története pedig egy kaszárnya mindennapjait tárja a néző elé a rendszerváltás idején. Érdekesség, hogy mivel a sorozatot ’88-ban forgatták, de képernyőre csak ’90-ben került, ezért a szocialista rendszerhez köthető kifejezéseket (elvtárs, Néphadsereg) megváltoztatták az utószinkron során. A sorozat zenéjét az R-GO és a Moho Sapiens szolgáltatta, akik fel-feltűntek a képernyőn. A laktanyai felvételek a budaörsi reptér közvetlen szomszédságéban található kaszárnyában zajlottak. A sorozat talán legismertebb alakja a káromkodásairól elhíresült Karádi őrmester.

info: Wikipédia

Címkék: sorozatteleregény