Ki ez a nő? A tegnapi tüntetés új női sztárja: Ámon Betti

A tegnapi Operáház előtti tüntetésen jórészt férfiak szónokoltak. Az egyetlen nő felszólaló szinte csak Ámon Betti volt. Utánanéztünk, ki is ő.

Ámon Betti 1994-ben csöppent bele a televíziózásba, és 1998-ban került a Duna Tévéhez, ahol – ahogy ő fogalmaz – végigjárta a ranglétrát: előbb riporterként dolgozott, később önálló rovatot bíztak rá, szerkesztő, majd főszerkesztő lett. A kezdetekben a Megszállottak című sorozatban bevállalós riportfilmjeivel hívta fel magára a figyelmet, az egyik legemlékezetesebb riportja négyezer méter magasban, sky surfösökkel  készült, s miután elmondta a felvezető szöveget, kiugrott a semmibe, így kamerák előtt, közel egy percig élvezte a szabadesést. 

Televíziós munkássága mellett többek között filmek készítésében is részt vesz, mint például a Kispál és a Borz 15 éves évfordulóján készült alkotásban vagy a 2006-os Koncz Zsuzsa-portréfilmben.

Ámon Bettit gyakran faggatták újságírók a sikeres női karrier titkairól. Véleménye szerint a céltudatosság mellett az empátia például rendkívül fontos, valamint az, hogy a szakmai és emberi szempontok együtt jelenjenek meg a vezetési stílusban. Nyilatkozataiból kiderül, mint ahogy a mostanra kialakult helyzetben, korábban is minden körülmények között a demokrácia mellett tette le voksát.

2011. október 22-én ő volt a házigazdája a Dörner György Új színház élére való kinevezés elleni tüntetésnek is. A magát kultúrmunkásnak nevező Betti akkor a többi felszólalóval – a magyar színházi élet ismert személyiségeivel – együtt kijelentette, a művészet szabad, a politika és a szélsőség nem teheti be a lábát egyetlen kulturális intézménybe sem.

A tegnap esti tüntetésen az újságírónő is felszólalt: „Az Orbán-kormány operaházas ünneplése bóvli, épp olyan, mint amilyenné a gazdaságunkat tették másfél év alatt. Mi ugyanis nem járultunk hozzá az alaptörvénynek nevezett tákolmányukhoz. Demokráciát akarunk, köztársaságot és az ehhez tartozó értékeket. (…) Féltjük gyermekeinket, a munkánkat, a jogbiztonságot, de nem félünk” – jelentette ki.