Olaszország a pályaudvarokon is bevezeti a testszkennert

Hamarosan a vonattal utazók testét is átvilágítják majd biztonsági okokból - jelentette be Roberto Maroni olasz belügyminiszter.

Júliusig befejeződik a római és a milánói reptereken kísérleti jelleggel elhelyezett testszkennerek kipróbálása, és ezután minden olyan helyen működtetni fogják a különleges biztonsági berendezést, ahol egy robbantásos akció végrehajtásának veszélye fennáll – mondta Maroni.

A meztelen testet kirajzoló eszköz tesztelése Rómában és Milánóban problémát vetett fel a privátszféra védelme és a berendezés egészségkárosító hatása terén.

“Arra kértük a szkennerek gyártóit, hogy alakítsák át úgy a berendezést, hogy a személyeket ne lehessen felismerni a vizsgálat során. Ez persze árthat az ellenőrzés hatékonyságának, de dolgozunk azon, hogy a megfelelő egyensúlyt megtaláljuk” – közölte az olasz belügyminiszter.

Ferruccio Fazio, az egészségügyi tárca vezetője nemrég megerősítette, hogy a testszkenner ellenőrzésére felkért tudományos bizottság jelentése értelmében az átvilágításhoz használt röntgensugarak nem jelentenek veszélyt az egészségre.

Egy testszkenner ára 150 ezer euró, azaz mintegy 42 millió forint.

Címkék: testszkenner