„Csak kapkodom a levegőt és sírok” – gyászolják a magyarok mászótársukat az Everesten

Ueli Steck ezer métert zuhanva halt meg a Himalájában vasárnap, Suhajda Szilárd megható írással búcsúzik a "svájci géptől".

Fölfelé menet Ueli Steck még elköszönt az Everest alaptáborában időző két magyar mászótól, Klein Dávidtól és Suhajda Szilárdtól. Utóbbi még csabai kolbásszal is kínálta, de megegyeztek, majd legközelebb. A svájci hegymászó nem sokkal később ezer métert zuhant és szörnyethalt.

Suhajda Szilárd az Everest alaptáborából írt Facebook bejegyzést a “svájci gépre” emlékezve.

Szokásomhoz híven, csabai kolbászra invitáltam, de abban maradtunk, legközelebb. Felvetette – mivel tudta, hogy mi már aludtunk a hármas táborban -, hogy menjünk együtt a Déli-nyeregbe: „Úgy mégiscsak érdekesebb lesz, mint egyedül!” – mondta. Épp azon tűnődtem, hogy még nem is csináltunk közös fotót Vele, de rá is érünk és nem is kell ez a felhajtás, hiszen egy csapatban, Ueli Steck-kel vállvetve fogunk mozogni a hegyen! Nincsenek sztárok és rajongók: hasonszőrűek vagyunk, hegymászók, sporttársak!

Suhajda azt írja, Steck egyszerű és szerény, szerethető figura volt, “egy kicsit amolyan magányos farkas”. A magyar mászót letaglózta sporttársa halálhíre.

Csak kapkodom a levegőt. A hír szenzációéhes hazugságnak tűnik! Átrohanok a konyhasátorba, Phurbát kérdezem: bólogat. Közben épp sherpák érkeznek odafentről – megállnak nálunk. Mesélni kezdenek. A részletek iszonyatosak. A földre ülök. Zihálok. Nem is értem, mi történik! Amint megüzenem Dávidnak a hírt és le kell írnom a szavakat, elengedem magam: csak sírok. Nem segít, de mást nem tehetek.


A svájci The Local azt írja, Ueli Stecket Nepálban temetik el.