Meghalt Németh Angéla

68 éves korában elhunyt olimpiai bajnok gerelyhajítónk. 

Annak idején, még 1958-ban magasugróként hívták le a Vörös Meteorba, ahol a dobószámokhoz is közel került. Gerelyt csak később fogott a kezébe, de az első találkozás után néhány hónappal már versenyt nyert. Az atlétika mellett gimnázium második osztályában kosárlabdázott, 176 centis magasság ellenére centert játszott.

 
Sok más kitüntetés mellett Németh Angéla 65. születésnapjára 2012-ben Budapest Díszpolgára címet kapott
Fotó: MTI 

Németh Angéla 1965-ben került a Testnevelési Főiskolára, ahova a bejutását megkönnyítette, hogy mindkét sportágában válogatott volt.

Akkoriban nem volt téli idény atlétikában, a szezon október legelején véget ért, a kosárlabdában pedig ősztől májusig, az atlétikai idény nyitányáig tartottak a küzdelmek, így nem ütötte egymást a két sportág. Edzője, Koltai Jenő győzte meg arról, hogy a dobásra kell elsősorban koncentrálnia.

Sikere abban rejlett, hogy a nőies hátrahajlós technikáról átváltotta férfiak által alkalmazott elfordulós technikára. Németh Miklóstól például rengeteg dolgot lesett el e téren. A mexikói olimpia előtt az volt a célja, hogy legalább 58 métert dobjon, de már az egy héttel korábban rendezett előversenyen érezte, kiváló formában van. Az olimpiai bajnokságot a másodikra dobott 60,36 méteres eredménnyel nyerte meg.

 
Németh Angéla a dobogó legfelső fokán Mexikóban
Fotó: MTI 

Az olimpiai aranyat követően egy évvel az Eb-n sem talált legyőzőre, majd 1970-ben megszületett első gyermeke.

A Mexikóvárosban rendezett nyári játékokon – noha világranglista-vezetőként érkezett – sokak számára meglepetésre aranyérmes dobóatléta nagyon fiatalon, mindössze 22 évesen ért fel a csúcsra, és már 26 évesen, a müncheni olimpia után visszavonult, az atlétikától.

Olimpiai bajnokunkat férje Ránky Mátyás, a magyar kosárlabdázás meghatározó alakja, volt szövetségi kapitány, két lánya, Emese és Réka, továbbá minden magyar sportszerető ember gyászolja.

Ránkyné, Németh Angéla

Születési idő, hely: 1946. február 18., Budapest 
Sportág: atlétika (versenyszám: gerelyhajítás), kosárlabda
Klubjai:
– atlétika: Bp. Vörös Meteor, TFSE, BEAC
– kosárlabda: TFSE, BEAC, Vasas Izzó
Legjobb eredményei:
– olimpiai bajnok (1968 Mexikóváros, gerelyhajítás)
– Európa-bajnok (1969 Athén, gerelyhajítás), Eb-4. (1971 Helsinki, gerelyhajítás)
– háromszoros magyar bajnok (gerelyhajítás)
    Elismerései:
Az év sportolónője (1968) 
Az év atléja (1968, 1969)
Budapest díszpolgára (2012)