Meghalt Sax Gyula

Életének 62. évében, szívinfarktusban elhunyt Sax Gyula nagymester, sakkolimpiai bajnok, kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnokjelölt, kétszeres magyar bajnok.

A magyar szövetség keddi tájékoztatása szerint Sax Gyula szombaton hunyt el. Temetéséről később intézkednek.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Sax 1970-ben lett mester, két évvel később pedig már nemzetközi mester. 1974-ben a sakk nagymestere lett, korábban pedig ifjúsági Eb-címet szerzett.

Tízszer szerepelt a magyar csapattal sakkolimpián – 1978-ban aranyérmes lett -, négyszer Európa Bajnokságon, kétszer világbajnokságon.

1987-ben Szabadkán kvalifikációt szerzett a világbajnok kihívójának személyéről döntő Mesterek Tornájára, de ott kikapott Nigel Shorttól.

Az 1978-as sakkolimpia érdekességei

Mauritánia csapata eltévesztette a játék rendjét az Uruguay elleni meccsen, de mivel így is 4-0-ra kaptak ki, nem kaptak büntetést.

A hírneves argentin sakktörténész Milciades Lachaga a tornára összegyűjtött minden szükséges dokumentumot 1978-ra vonatkozóan, hogy a torna kiadványa a lehető legteljesebb legyen. A tekintélyes paksamétát a sakkszövetség épületében őrizte, de egyik nap gondolt egyet, és hazavitte. Két napra rá az épület leégett.

Irán csapata is nevezett, de komplikációk miatt nem jutott el a versenyre, és ez elég sokba került, ugyanis a novemberben véget ért verseny után 1979. januárban Khomeini ajatollah kikiáltotta az iszlám államot, és betiltotta a sakkot (az indok: szerencsejátékra serkenti az iráni népet…) – szegény olimpikonoknak egészen 1988-ig kellett várniuk, hogy feloldja az ország vezetése a tilalmat.

Egy meg nem nevezett közel-keleti ország játékosának annyira megtetszett egy önkéntes szervező lány, hogy ajánlatot tett neki – konkrétan 1 millió dollárt akart fizetni érte (nyilván házasságra gondolt)… Kosarat kapott, de stílusosabb lenne azt mondani, mattolták.

Két csapat volt képes a legtöbb játékot, szám szerint 24-et megnyerni. Sosem találnák ki, melyek: Srí Lankáé és Szíriáé.